Torka blogg

Har lite bloggtorka. Jobbar mycket så jag har inte mycket att skriva om...

Grattis till Jackie och Lasse förresten och till deras nyfödde son.

Som sagt, bloggtorka var ordet...
Obama Barack

Jag är tveksam om den amerikanska utrikespolitiken, eller den inhemska heller för den delen, blir bättre med Barack Obama vid rodret. Hur som helst så talade han inför 80 000 entusiastiska amerikanare i natt och det saknar ju motstycke om vi talar om svensk politik. Eller skulle Reinfeldt fylla Ullevi med jublande människor? Tror inte det.

Obama pratar om att dra sig ur Irak och fokusera kring Afghanistan eftersom det är kalabalik sedan Bust Jr strödde salt i såret på de afghanska medborgarna. 

För amerikanernas skull och omvärlden hoppas jag att Obama blir USA:s förste svarte president. Bara det hade varit en knytnäve rätt i ansiktet på den rasistiska delen av vår jord. Facebook

Årets filmsuccé?

Facebook - The Movie

Hollywood måste ha en sådan otrolig brist på idéer just nu...

2008-08-28 @ 09:57:04 Lämna en kommentar! (1)Svsenka sråpket

Världsschlager

... innehar det svenska rekordet i antalet konsonanter i rad

Kanarieöarna

... innehar det svenska rekordet för flest vokaler i rad

Ola Salo

... är en palindrom, precis som Anna

2008-08-26 @ 19:37:30 Lämna en kommentar! (6)Språkkul

Vilket ord har det svenska rekordet i antal konsontanter i följd?

Vilket ord har det svenska rekordet i antal vokaler i följd?

Vad innebär "Ola Salo" i språktermer räknat?


2008-08-25 @ 19:01:35 Lämna en kommentar! (1)Segraren skriver historien...

"Kanske är det så att folkmord och brott mot mänskligheten enbart kan lastas dem som har

förlorat makten. Jag drömmer om en värld där alla kan ställas till svars för sina brott, skriver Nader Sani. "

Läs hela krönikan på Aftonbladet.se

Nader Sani är en gymnasielärare (observera epitetet) som ger sina synpunkter på hur en rättvis värld skulle kunna se ut. En kanonkrönika.

Själv undrar jag hur den skulle tas emot i en kommun som Hultsfred...

2008-08-24 @ 21:44:16 Lämna en kommentar! (1)OS

OS är över för denna gången. Det var ett ganska mediokert evenemang ur svenska ögon sett. Innan ni börjar tänka i banor som "Jo men Sverige är inte så stort land" och "Vi ska vara nöjda med de medaljer vi fått" så kommer här en liten tänkvärd lista...

13. Jamaica
16. Vitryssland
21. Norge
27. Georgien
30. Danmark
39. Azerbadjan
40. Kazakstan
44. Finland
52. Baharain
56. Sverige

Sverige har med sina fyra silver och ett brons länder som Baharain och Azerbadjan före sig i medaljligan. Det har alltså inte med att göra hur stort landet i fråga är utan vad dess idrottare presterar. Sverige är inte bäst när det väl gäller. Det är bara naiva svenskar och dess media som tror detta. Bara Island kommer efter Sverige vad gäller det nordiska deltagandet.

Ska vi vara med och fajtas om fler mealjder i London 2012 måste våra deltagare vara på topp och ge järnet. Det gjordes inte i Peking, tyvärr...

2008-08-24 @ 17:02:58 Lämna en kommentar! (0)Solidaritet och rättvisa

Che Guevara gjorde det. Björn Afzelius gjorde det. Jag kommer definitivt göra det.

Dö för sin sak...

Nu har jag bestämt mig. Nu kör vi så det ryker. Ända in i kaklet!

2008-08-21 @ 21:04:49 Lämna en kommentar! (1)...

Mållös...

2008-08-21 @ 17:53:01 Lämna en kommentar! (1)Fördumma inte oss lärare!

Myndigheten "Forum för levande historia" ville se hur mycket svenska hög- och gymnasielärare kunde om Förintelsen och man fick, om man ville, svara på ett antal frågor. Resultatet av sammanställningen fläskas upp i dagspressen och det visar sig att mer än 70% hade minst ett eller fler fel. Bara två lärare hade alla rätt. Vilka frågorna var? Jo, dessa:

Vilka av följande läger byggdes huvudsakligen för att mörda judar?
(Svarsalternativen är "Ja", "Nej", respektive "Vet ej".)


  Dachau.

  Chelmno.

  Treblinka.

  Katyn.

  Hadamar.

  Gulag.

  Bergen-Belsen.

Många tyskar deltog i de tyska styrkornas omfattande avrättningar av civila judar under Förintelsen. Om en person vägrade att delta i avrättningarna, vad skulle, enligt vad du vet, ha hänt med den personen?


  Personen skulle ha blivit avrättad.

  Personen skulle inte ha blivit avrättad men skulle ha sänts till ett koncentrationsläger.

  Familjen i Tyskland skulle ha löpt stor risk att avrättas.

  Personen skulle ha omplacerats eller på annat sätt blivit befriad från att delta i morden.

  Ingenting särskilt skulle ha hänt.

Systemet med koncentrationsläger infördes kort efter att Nazistpartiet tagit över makten i Tyskland. Det var inte bara judar som fängslades i lägren och det dröjde en tid innan judar fängslades enbart på grund av sin etniska tillhörighet. Vilket år skedde de första massarresteringarna av judar på denna grund?

  1933.

  1935.

  1938.

  1939.

  1940.

  1941.

  1942.

  Vet ej.

Antisemitismen var en viktig fråga för det tyska Nazistpartiet. De hävdade att judarna hade för stort inflytande i Tyskland och att de utgjorde ett främmande raselement i den tyska befolkningen. Hur stor andel av den tyska befolkningen var judar (i den meningen att de tillhörde en judisk församling) 1933?

  Mindre än 1%

  1-5%

  6-15%

  16-30%

  Mer än 30%

  Vet ej.

Hur stor andel av de judiska barnen i Europa dödades under andra världskriget?

  0-20%

  21-40%

  41-60%

  61-80%

  81-100%

Lärarnas Riksförbunds ordförande skyller det låga resultatet på lärarutbildningen och hon anser att dessa program inte uppfyller elevernas behov på bästa möjliga sätt. Helt riktigt!

Det var mycket flum på lärarprogrammet (iallafall i Växjö) och man hade mycket väl kunnat göra något bättre av hela studietiden där. Läser man SO (samhällskunskap, religion, historia och geografi) på universitetet så studerar man alla ämnen förutom samhällskunskap. Är inte bara detta ett bra exempel på att någonting inte står rätt till?

Vad gäller undersökningen så fungerar ju sällan lärarna så att man kan allt i huvudet. Innan man börjar ett aktuellt ämnesområde (exempelvis WW2) så läser man inte in sig på området utan kör "skjuta från höften-metoden" eftersom man redan är fullärd och kan allt. Sure. Givetvis läser man in sig och tar reda på betydligt väsentligare saker än vad frågorna ovan framhäver.

Fördumma inte oss lärare. Se problemen istället - resursbrist bland dagens elever!

2008-08-20 @ 19:55:08 Lämna en kommentar! (1)Integritet

Stormtrivs på mitt nya jobb. Fantastiska arbetskamrater.
Den osäkra framtiden är dock betungande.
Flytta eller stanna kvar. Den eviga frågan.
Som en sten i skon är det svårt.

Förstått att många läser min blogg. För de flesta kanske det är för den är intressant och bra. För andra kanske för att ha koll. För andra för att de inte har så mycket att göra bara.

Man får passa sig för vad man skriver. Yttrandefriheten är kanske inte vad den borde vara. Visst, kommunen är liten men innebär det per automatik munkavle? Har svårt att se det på det sättet. Regnar det ute så vill jag kunna skriva att det regnar.

//Peter, privatperson som värnar om personlig integritet

2008-08-19 @ 18:56:38 Lämna en kommentar! (2)Hyckleri, IOK!

IOK beslöt idag att Ara Abrahamians protest strider mot den olympiska andan. Det är inte Fair Play att göra som Ara gjorde under medaljceremonin enligt IOK. Det verkar däremot vara korrekt att hålla på med mutor och domarskandaler i en av de äldsta grenarna i OS, brottning. Hyckleri av den smutsigaste sorten, IOK!

Den dubble guldmedaljören från vinter-OS, Pernilla Wiberg säger enligt Expressen när hon får frågan hur hon själv skulle gjort i hans situation:

- Jag hade definitivt lämnat in en protest och då hoppats att IOK och internationella förbunden gör något åt det.

Den dumma svenska naiviteten kommer tydligt fram i Pernillas kommentar. Jag ogillar dumförklara människor men hennes uttalande påvisar ingen större intelligens eftersom alla vet att en protest inte ändrat någonting. Brottningsscenen innehåller mutor och äckligt arroganta personer som arbetar med sporten och det enda som Ara kunde göra gjordes.

Om Filas beslut, om att stryka Ara från den svenska truppen, efter en protest verkar på följande sätt. Då undrar jag vad som händer med en brottare som lämnar positivt dopningsprov. Är det döden som gäller då?

Fortfarande Bragdguldet till Ara...
2008-08-16 @ 12:52:36 Lämna en kommentar! (1)Damfotboll *gäsp*

Tyskland har precis slagit Sverige i damernas fotbollskvartsfinal och vad ska man säga. Det är inget större underhållningsvärde vad gäller kombinationen damer och fotboll. Allting ser så håglöst ut, så konstigt, så stelt och så dåligt. Kommer troligtvis bli nerringd av Kvinnojouren men damfotbolll är verkligen ingen rolig sport att titta på. Ser hellre på rullstolsbadminton - för blinda. Dock: tur vi människor gillar olika saker.

Skönt att damerna slog Tyskland i förmiddagens handboll däremot. En mycket roligare sport att titta på vad gäller damer och nu hoppas vi på att man tar sig vidare mot kvartsfinal.

Simon Aspelin och Thomas Johansson säkrade också Sveriges fjärde (eller tredje beroende på vad som händer med Aras) medalj och det var nästan olidligt spännande. 19-17 i avgörande set. Otroligt. Vi pratar alltså tennis nu.

Nu är det helg!

* glömde ju berätta vad som hände på lunchen idag:

När jag cyklade tillbaka till jobbet hörde jag hur någon skrek "Peter". snart fick jag se att det var tjejer som gick ut nian i våras och som slutat sin första dag på gymnasiet. De stannade mig och vi pratade i någon minut. Det var riktigt kul att träffa dessa tjejer, tiotalet till antalet, och jag hoppas verkligen vi ses under hösten...
2008-08-15 @ 17:27:20 Lämna en kommentar! (1)Ara - bragdguld!

Många pratar om Ara Abrahamians uppträdande under prisceremonin just nu. Bakgrund: Ara blev bortdömd av en domare som troligtvis var mutad och Ara borde gått till final istället för den bronsmatch han senare vann. Som protest mot de korrumperade domarna och spelet bakom galleriet i internationella brottningsförbundet la han ner sin bronsmedalj på mattan innan ceremonin avslutats.

Strålande gjort enligt mig och han borde belönas med Bragdguldet eftersom han gjorde en sådan fantastisk protest och vågade stå för ärlighet och uppriktighet. Förre brottarchefen Pelle Svensson avslöjar stora skandaler i de svenska tidningarna om mutor och idiotiska domslut inom brottningsvärlden.

Så alltså: Bragdguldet till Ara Abrahamian!
2008-08-14 @ 17:30:16 Lämna en kommentar! (1)Potpurri

Idag har jag börjat mitt nya jobb som fältassistent. Kommer dock inte beröra detta ämne i min blogg utan enbart privata saker kommer att framhållas i fortsättningen. Skulle det mot förmodan finnas någonting att skriva rörande jobbet kan ni alltid läsa Vimmerbytidningen och då på insändarsidan (ironi alla mina belackare)...

Isaac Hayes (grym cover på Lay Lady Lay) och Bernie Mac (Bl.a. Oceans-filmerna) har båda gått ur tiden under en och samma vecka. Den förstnämnde hoppas jag ni känner igen i sång och den sistnämnde inom komedi och film. R.I.P.

OS-silver idag igen. Återigen av en okänd (för mig och många andra) deltagare. Kul!

På fredag börjar Centralskolans elever igen och jag är ledsen över att jag inte kan finnas på plats som lärare.

2008-08-13 @ 18:14:19 Lämna en kommentar! (1)Äntligen

Det finns mycket att berätta efter fyra dagar i Danmark men jag återkommer till det när det finns bilder tillgängliga att visa.

Imorgon går jag ut på fält - äntligen!

2008-08-12 @ 18:33:54 Lämna en kommentar! (1)0808080808

Grattis till er som vaknade så ni kunde se siffrorna 08:08 på väckarklockans digitala siffror. Vid det ögonblicket var det alltså 08:08 den 08/08/08. Häftiga ju. Stockholmarna är glada idag när de firar sin "inofficiella dag". Mycket att göra där uppe kostar för dagen åtta kronor.

Nu har då äntligen OS i Beijing invigts och det var ett spektakulärt nöje att beskåda. Imponerande snyggt.

Ryssland har, i skymundan av OS, skapat ett krig mot Georgien. Suck!

2008-08-08 @ 18:46:06 Lämna en kommentar! (1)OS

Som ni kanske märkt så har olympiska spelen i Kina smygstartat med fotbollen. Imorgon 080808 kommer invigningen att ske. Det ska man givetvis inte missa. Robert Wells har ju gjort den officiella jingeln - stort!

De svenska damerna inledde knackigt med 1-2-förlust mot värdnationen och nu krävs segrar mot både Kanada och Argentina. Det fixar sig!

Mäster Ulf släpper en skiva i höst, lagom till sin turné. Bara att tacka och ta emot...

Idag borde jag börjat jobbet efter ett långt sommarlov. Jag är ju faktiskt utbildad lärare och de flesta lärare startar sina höstterminer idag. Men inte Peter. Han får vänta en vecka till innan han tar sig an sitt nya uppdrag som fältare.

Har verkligen inte mycket roligt att skriva idag...

2008-08-07 @ 14:38:57 Lämna en kommentar! (0)Mamma Mia!

Jag har precis sett "Mamma Mia!" på bio. För andra gången. Den var fortfarande fantastisk. Trodde dock inte det skulle vara fullsatt i salongen men tji fick jag. Pappa och jag blev tvungna att sätta oss längst fram. Ingen idealposition men det fick duga.

Enligt rykten ska Leonardo DiCaprio gestalta den ryske politikern Vladimir Lenin på bioduken. Mycket bra val om detta nu stämmer. Lenin förtjänar en suverän rolltolkning och detta kommer Leo då att belöna honom med.

Snart kommer min favorit-Malin (nej alla elever som läser min blogg. Malin är inte min tjej och jag uppskattar att ni försöker reda ut mitt kärleksliv.) och vi ska prata lite skit. Det var länge sedan. Ska bli trevligt.

Imorgon är det en vecka tills jag äntligen börjar jobbet som fältare. Äntligen får jag träffa underbara ungdomar. Som jag längtat...

Over and out

2008-08-05 @ 21:48:47 Lämna en kommentar! (5)Tjänsten tillsatt av annan sökande

Okej, inte för att det var oväntat men dock lite förvånande. Efter att ha sökt en sv/so-tjänst på en skola i kommunen fick jag idag veta att tjänsten tillsatts av annan sökande. Jag tycker det är intressant att man hittat någon behörig med så kort varsel men förstår ju givetvis att man inte anställer någon som är obekväm. Förståeligt men väldigt oprofessionellt.

Detta innebär troligtvis att jag tillbringar mina sex sista månader i kommunen eftersom jag inte har någon framtid här att tala om. Av två möjliga tjänster har jag fått nobben på båda och ingen ska inbilla mig att det inte handlar om mina insändare i Vimmerbytidningen. Jag är inte bitter utan mer oroad över vilka metoder andra lärare kan tvingas gå igenom för att få behålla jobb eller överhuvudtaget ens få till en anställningsintervju. Jag är djupt oroad över elevernas framtid av främst två skäl:

- Individuell lön

Hur kommer undervisningen/elevsynen/personalklimat se ut när kommunen använder sig av individuell lönesättning? Det är viktigare att man håller med skolledarna (=hög lön) än ser till elevernas bästa och delar deras negativa åsikter (=mindre lön eller ingen höjning alls). 

- Anställningsmetoder

Om man hellre anställer någon lärare, vem som helst,  (oavsett standard) för att en annan är obekväm. Vilka signaler ger detta till kollegor och elever? Givetvis pekar detta ganska tydligt på att man ska hålla käften som lärare. Inte vara negativ mot sin arbetsgivare, inte stå på elevernas sida osv. Hur kommer elevdemokratin te sig om några år när dessa ser hur vi vuxna fungerar?

Dock är det jag som kan gå rakryggad ute på stan. Det finns människor som å andra sidan inte vågar eller kan gå mer rakryggade. Jag är stolt över det arbete jag lägger ner på ungdomar och detta har gett resultat i olika skepnader. Ni som inte vågar stå upp för er tro, åsikter och ideal, ni ska skämmas tamejfan!

Som sagt, jag bor troligtvis nu sista månaderna i kommunen. Jag vill inte vara vittne till ned nedrustning av skolan som man nu genomför och jag skulle inte kunna se elevernas föräldrar i ögonen om jag jobbat kvar. Dock ska jag under mitt sista arbete här göra allt för att ungdomarna ute i samhället och eleverna inne på skolorna får en så dräglig arbetsmiljö och gott samhällsklimat som det finns möjlighet till...
 
2008-08-04 @ 10:53:03 Lämna en kommentar! (2)Om bloggens upphovsman

Peter Andersson