Kolonialistisk utrikespolitik

Det finns ett ämne jag velat diskutera men inte haft tid eller kanske prioriterat tills nu. Det är mycket smidigare och snabbare att lägga in en video. Men nu till ämnet...

Det pågår en FN-konferens i Genéve fram till och med imorgon. Ett flertal länder hade, redan innan konferensen startat, meddelat att man inte tänkte närvara. Bakgrunden är att vid samma konferens 2001 kritiserades Israels politik gällande dilemmat kring palestinier och man anklagades då vara en rasistisk stat.

USA, Israel, Italien, Kanada, Australien, Nederländerna, Tyskland, Polen och Nya Zeeland väljer att bojkotta den i protest med motiveringen att konferensen blir en plattform för vissa länder att prata illa om Israel.  Sverige, Frankrike och Storbritannien deltar men har skickat sina respektive ambassadörer - för att markera.

Vad konferensen handlar om? Rasism. Jo, du läste rätt. Konferensen handlar om rasism, oliktänkande och mänskliga rättigheter i allmänhet. Länder som USA och Israel väljer att inte delta för att man inte vill höra någonting negativt om Israel som ockupationsstat.

Fakta är att Israel förtrycker araberna genom dels sin mur men även stöld av landområden. Detta är fakta och ingenting vi kan fly ifrån. Visst att man kan välja blunda för deras rasism men man kan inte fly problemet och sedan tro man ska komma undan med det.

Sverige var ett av länderna som valde att gå mitt under ett lands tal. Detta för att visa sin avsky mot det som sades och detta var givetvis kritik mot Israel som land. Man markerade sitt missnöje genom att lämna konferensen. Varför inte stanna kvar och möta dessa hemska anklagelser? Nä, man vet ju innerst inne att talaren i fråga har rätt men man vågar inte säga det.

Utrikespolitiken i EU-länderna sitter i knäet på USA. Det är enkelt.

Vem som sa vad? Jo, Irans president (Iran skickar sin president - Sverige sin ambassadör) sa bland annat att:

"Hur kommer det sig att de som värnar för yttrandefriheten fruktar att höra andras människors åsikter?" och det är givetvis en mycket talande bild (eller mening) över hur man ser på problemet. Västländerna har genom alla tider stått för det moraliskt riktiga synsättet vad gäller religion, politik och allt annat. Det är vår bild som är den riktiga, det är vårt sätt att tänka som är det rätta och det är vår moral som är den riktiga.

Mahmoud Ahmadinejad, fortsätter: "Fakta är, att för att kompensera de svåra och djupa konsekvenserna av rasismen i Europa så hjälpte de till att tillsätta den mest grymma och repressiva regeringen i Palestina."

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, uttryckte sin bestörtning dagen innan konferensen över USA:s val att inte delta: "Jag är chockerad och djupt besviken på att Förenta Staternas beslut att inte närvara på en konferens vars mål är att bekämpa rasism, främlingsfientlighet, rasdiskriminering och andra former av intolerans världen över."

Sveriges utrikesminister tar ett, inte oväntat men tragiskt, motstånd från Irans president och skriver på sin blogg att "Föga förvånande ägnade sig Irans president Ahmadinejad i sitt anförande inför FN-konferensen i Genéve idag åt oacceptabla förlöpningar mot Israel som stat."

Det är alltså tydligt att västvärlden ska fortsätta diktera villkoren för hur, vad, hur och när man ska/kan säga saker och ting. Vi bestämmer vad som kan tillåta sägas. Får vi inte vår vilja igenom så lämnar vi salen i protest. DET är sann yttrandefrihet. Iallafall om ni frågar oss i väst.

Kommentarer

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Egen Bloggadress:

Jo, det var en sak jag ville säga...

Trackback