In the Ghetto

Frågan är om inte SVT upplevde sina två bästa timmar någonsin under fredagskvällen. Först var det säsongspremiär för Så ska det låta för att sedan låta normannen Skavlan ta över scenen.

I Så ska det låta fanns Markoolio, Sibel, Brolle Jr och Sonja Aldén som gäster och de låtar som Sibel och Brolle gjorde tillsammans var magiska.

I Skavlan deltog bland andra Liza Marklund, Mads Mikkelsen, Stellan Skarsgård och den talkshowen håller högsta klass.


Fredagspotpurri

Enligt ny färsk forskning är det inte längre könet som är avgörande i en vårdnadstvist. Föräldrar, oavsett kön alltså, har båda lika stor chans att få vårdnaden om barnet/n. Vi krossar därmed en myt som länge funnits om att mammorna oftast får vårdnaden.

I tisdags spelade Zlatan Champions League-fotboll med sitt Inter och man spelade 0-0 hemma mot Manchester United. Efter matchen ifrågasatte engelsk media om Zlatan verkligen är så bra som det sägs. Det går bara skratta åt engelska journalister. Det är samma journalister som anser att engelska landslaget är det bästa i världen. Premier League må vara världens bästa liga men hur många engelsmän platsar på en lista över de bästa spelarna? Nja, inte så många i förhållande till den spanska och italienska ligan.

Nu är min process gentemot kommunen avslutad. Jag har skrivit under ett papper och får avgångsvederlag. Kanske blir ett separat inlägg om detta, eller så sätter vi punkt här. Vi får se.

Fondbolag ökar investeringarna - i kärnvapen. När ska människan bli smartare?

Jag har ett nytt arbete och nästa vecka åker jag på en femdagarsutbildning. No blogging then, alltså.

Enligt media är det Kristian Luuk som tar över programledarrollen efter Oldsbergs avsked i det populära På spåret. Egentligen var väl han det solklara valet eftersom min favorit Leif Loket Olsson inte ens varit intresserad...

För inte så länge sedan hyllade jag Roskildes festivalledning när man bokade Coldplay som första band. Idag har man tillkännagivit att Oasis blir festivalens dragplåster. Nu håller jag inte ledningen vidare högt längre...
Jultomten är faktiskt död

Ledsen barn, tomten har lämnat in. No more klaps...2009-02-25 @ 23:05:44 Lämna en kommentar! (2)Tisdag 09.02.24

Jaha. Victoria och Daniel ska gifta sig nästa år. Couldn´t care less. Avskaffa skiten istället!

Social Distortion till West Coast Riot i sommar. Det betyder således att jag kan sluta önska Mike Ness till Hultsfredsfestivalen.. Trist.

2009-02-24 @ 17:55:03 Lämna en kommentar! (3)Oscarsgalan 2009

Nu mina kära läsare tänker jag skriva om mitt favoritämne, nämligen film. Du som är mer intresserad av hur amöbors levnadsförhållande har ändrats i den tropiska delen av Afrika och hur man bearbetar dessa psykologiskt för bästa möjliga levnadsstandard kan scrolla ner till ert mer intressanta ämne.

Oscarsgalan 2009 var helt klart den bästa gala jag sett. Eller, den bästa gala som jag kommer ihåg. Det fanns skandaler och det fanns fantastiska och minnesvärda scener. Jag rankar de fem mest minnesvärda ögonblicken som du missade live när du valde att istället ligga och sova.

Plats numero cinco

Åtskilliga skådespelare har under 2009 (efter 2008 års gala) lämnat jordelivet för en förhoppningsvis bättre värld ovan. Queen Latifah uttrycker vår sorg över deras frånvaro på ett fantastiskt sätt och i bakgrunden syns bilder på de avlidna personerna. Paul "The very Blue Eyes" Newman är väl den jag personligen saknar mest.Plats numero quatro

Jag hoppas inte ni har missat i vilket skick Joaquin Phoenix befinner sig i just nu. Väldigt skäggig och iförd solglasögon så gästade han någon känd talkshow-värd för några veckor sedan. Detta gjorde Ben Stiller stor komik av när han skulle presentera ett pris tillsammans med Natalie Portman. STOR humor!Plats numero tres

Okej, jag hade accepterat att Mickey Rourke fått gå hem med en guldgubbe men jag blev fantastiskt glad över att man vågade ge Sean Penn priset för bästa manliga huvudroll. Sean Penn är känd för att inte hålla tyst utan han säger ofta som han känner och detta har troligtvis kostat honom en och annan guldgubbe. Men i år fick han äntligen hålla ett tacktal och givetvis gick han till angrepp, dels mot homofobin inom Hollywood men även ett angrepp på människorna som röstar mot homoadoption. Han passade på att hylla Barack Obama också. Se själva. Världens bäste skådespelare ger ett magnifikt tal.Plats numero dos

Äntligen. Efter sju sorger och åtta bedrövelser så fick Kate Winslet äntligen sin åtråvärda gubbe. Efter fem förluster blev det till slut sjätte gången gillt och gissa om hon var glad. Gissa om jag var glad. Kate Winslet är en underskattad, av någon anledning, skådespelerska och det är framförallt den yngre generationen som skrattar åt Titanic som anser henne vara ovärdig som oscarmaterial. De kan inte ha mer fel. Hon har varit nominerad sex gånger, Meryl Streep femton. Jag behöver kanske inte vidareutveckla min tes hoppas jag.Plats numero uno

Heath Ledger. Jag säger bara Heath Ledger. Det han åstadkommer i The Dark Knight som Jokern. Magiskt. Fantastiskt. En stor skådis har lämnat oss alldeles för tidigt.
Nä, du hittar troligtvis ingenting om amöborna här nere. Börja inse att film är balsam för själen.

2009-02-23 @ 22:33:27 Lämna en kommentar! (1)Musiksommar

Okej, det är svårt att låta bli att blogga när man vill berätta så mycket så jag lägger ner mitt inte-blogga-mer-projekt.

Inatt är det oscarsgala på Kanal 9 och har man inte den kanalen går det bra att streama galan på diverse sajter. Hoppas det kommer fungera. Läs mer om galan här.

Enligt Expressen så kommer irländska U2 till Ullevi i början av augusti och det skulle isåfall betyda en ganska angenäm musiksommar av ovanliga slaget. Jag har redan bokat in och kommer givetvis vara på plats...

21 mars blir det ett återseende med min husgud Lundell och vi möter upp varandra i Globen av alla arenor. Jag vet, jag vet inte vad han har i åtanke den gamle Ulf men det kommer säkert bli sjukt bra. Den 5 juni beger jag mig mot huvudstaden och tillbringar en fredagskväll på Stadion eftersom Bruce, The Boss, Springsteen står på scenen. Två veckor senare, rättare sagt 21 juni tar jag en bil bort mot Göteborg och Ullevi då legendariska AC/DC gör en spelning på Sveriges kanske bästa konsertarena, Ullevi. Jag jobbar på i två veckor innan jag beger mig mot parken här i Hultsfred och intar fyra dagar festivalmusik och då med bland andra Lars Winnerbäck, The Killers, Dropkick Murphys och Madness. Veckan efter avrundar jag hultsfredsommaren med världens största hårdrocksband Metallica. Den 1 alternativt 2 augusti beger jag mig således mot Göteborg/Ullevi igen och den här gången är det irländska fantombandet U2 som står för underhållningen. Helgen efter är det dags för världens mest botox:ade sångerska, Madonna, att ta plats på Ullevi för en show som jag hoppas blir någonting utöver det vanliga. Jag avslutar min konsertsommar den 22 augusti på Stockholm Stadion då jag ser Coldplay kanske göra sin sista sverigespelning någonsin.

Ses vi i sommar?

2009-02-22 @ 20:00:34 Lämna en kommentar! (2)Hopplös...

Jag lurade er. Jag trodde jag kunde hålla mig ifrån bloggandet men inser att jag troligtvis har abstinens.
Snart kommer ett inlägg om sommarens fantastiska utbud vad gäller musik...
2009-02-22 @ 19:44:50 Lämna en kommentar! (1)Hasta la Victoria Siempre!2009-02-18 @ 20:32:44 Lämna en kommentar! (4)Först Metallica, nu Linkin Park

Bara vänta på biljettsläpp :)
2009-02-17 @ 18:49:07 Lämna en kommentar! (0)Emmy The Great/John ME

Rockparty gjorde ett klent bandsläpp (okej, Hello Saferide är klockrent!) idag och följande artister verkar intressanta

2009-02-17 @ 12:13:32 Lämna en kommentar! (0)Domedagen är nära...

Vart har intelligensen tagit vägen?

Dagstidningarna kallar artisten Måns Zelmerlöw för Mums-mums. HALLÅ! Hur kan man kallla någon för Mums-mums?

Över tre miljoner svenska medborgare bänkar sig varje delfinal i Melodifestivalen. 3 MILJONER!!! Det är en tredjedel av alla invånare.

This is the end...

Förresten, visste ni att 60 % av amerikanerna inte tror på Darwins evolutionsteori... På tal om intelligens...
2009-02-14 @ 21:56:24 Lämna en kommentar! (4)Happy Capitalism...f´låt Valentine´s Day

Imorgon är den ännu en sådan där dag som marknaden tryckt in i vår kalender för att de ska tjäna mer pengar. Dagen kallas för "alla hjärtans dag" och är en uppfinning (som många andra) ifrån landet i väst, USA. Dock finns det många bra låtar som handlar om just den här dagen eller på ett eller annat sätt har med Valentin att göra. Här följer top10:

10. Alla hjärtans dag - Rivieraz
09. Valentine - Bad Cash Quartet
08. Let Me Be Your Valentine - Scooter
07. My Funny Valentine - Frank Sinatra
06. Valentine´s Day - Linkin Park
05. My Valentine - Timo Räisänen
04. My Valentine - Martina McBride

03. Valentine´s Day - Hello Saferide02. Valentine´s Day - Bruce Springsteen01. Alla hjärtans dag blues - Ulf Lundell


2009-02-13 @ 21:09:34 Lämna en kommentar! (0)Patriot Act till Sverige?

I en tid där man snart inte kan gå utanför sin egen dörr till hemmet utan att avlyssnas och övervakas, undrar jag omedvetet hur länge det faktiskt dröjer innan EU i allmänhet och Sverige i synnerhet får en "patriot act". Patriot Act är, som mycket annat skit, en amerikansk uppfinning och tillkom efter 11 september 2001 och i praktiken innebär att man tar ifrån medborgarnas rättigheter och ersätter dessa med skyldigheter.

Rent konkret innebär USA Patriot Act (Uniting and Strenghtening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001) att CIA har tillåtelse att lättare avlyssna telefonsamtal, infiltrera grupper och utan att söka om tillstånd ta reda på vilka böcker någon har lånat, personers utbildning, sjukdomar och sjukhusvistelser. Man kan även göra husrannsakan och komma undan med att man "söker efter terrorister" och då slippa vänta på viktiga papper.

Jag personligen står inte på terroristernas sida men frågan är om ändamålet verkligen helgar medlen. Det är ett ytterst stort intrång i våra privatliv om polisen en dag har mandat att genomsöka vårt hem utan egentligen anledning. De kan isåfall bara hänvisa till att man är misstänkt som terrorist så får de gå igenom lägenheten och de behöver inte ens städa upp efter sig.

Sveriges nuvarande motsvarighet till Patriot Act heter FRA-lagen (Försvarets Radioanstalt) och den innebär att FRA har befogenhet att avlyssna trafik i kablar som passerar Sveriges gräns. Man letar alltså efter avvikande trafikmönster och kan då lättare hitta en terrorist. Faktum är dock att det är lättast att avlyssna och övervaka människor som inte vet om att de är övervakade. Terroristerna har givetvis hittat ett sätt att kringgå det här, de är ju inte dumma i huvudet.

Förespråkare viftar enkelt bort FRA-lagens innebörd med att så länge man inte har något att dölja behöver man inte heller vara rädd. Är det så enkelt? Nej, varför ska jag tillåta att staten får mandat att läsa mina mail, se vilka internetsidor jag besöker, läsa mina sms. FRA använder sig av olika sökbegrepp som exempelvis ord som "terrorist", "arab", "bomb", "spränga regeringshuset" och så vidare. Man hallå, tror de verkligen att terrorister använder dessa ord i en mailkonversation? "Hallå Jonas, när var det vi skulle träffas och spränga Globen? Var det vid ett eller två, jag har glömt bort tiden eftersom jag precis fått hem en leverans med sprängmedel". De måste verkligen ha låga tankar om "terroristerna".

Sedan har vi det här med kameraövervakning och återigen skriker förespråkarna att "har du inget att dölja så..." Give me a brake. Det är inte det allt handlar om. Den personliga integriteten måste gå före i ett samhälle. Om inte så har vi snart ett samhälle som i filmen "V för Vendetta" och boken "Kallocain". Fast det är kanske det ni vill ha?

Så klart är det betryggande att ha kameror uppriggade på bankkontor och på andra platser där det finns risker för rån. Nu visar säkert statistik att de flesta rånarna numera ändå har rånarluvor på sig men det behöver vi inte diskutera nu. Dock tenderar det gå inflation i kameror. Det ska finnas i skolor, på bilbliotek, i varuhus, i den lokala mattaffären, på biografer och så vidare.

Vilka signaler ger vi till våra barn när vi avlyssnar och övervakar varandra? Vi litar inte på våra medmänniskor. Men om vi inte riggar kameror och inte lyssnar på våra telefonsamtal, hur får vi tag på terroristerna då? Dessa terrorister som det pratas om hit och dit. De är uppskattningsvis 500 000 till antalet. Vi är 6,7 miljarder människor på planeten och väldigt få av dessa kanske går under epitetet terrorist.

Vilka betydelser lägger man i begreppet då? Vem är terrorist? Vad säger den normaliserade betydelsen? Om den säger en sak, betyder det då att det är den rätta? Jag tycker personligen att Amerikas före detta president George W Bush är en terrorist, kanske den störste av dem alla. Tony Blair, Englands förre premiärminister, ligger bra till också för utmärkelsen. För att inte tala om Margreth Thatcher, Vladimir Putin, Silvio Berlusconi och så vidare.

Så frågan är hur mycket vi ska acceptera. Jag skriver inte under varken FRA-lagen eller den hysteriska kameraövervakningen som vi lever under. Börja med att se till att skolorna har lärare, kuratorer, skolsköterskor till förfogande, fler fritidsledare till våra fritidsgårdar, försök få bort ungdomarna från gatan, öppna fler aktivitetshus, nedskärningar och barn hör inte ihop. Vi måste utveckla våra barn, inte avveckla dem.

2009-02-13 @ 17:51:01 Lämna en kommentar! (1)Svensk rock när den är som bäst!
2009-02-12 @ 13:49:28 Lämna en kommentar! (1)Die Mauer

Idag fanns en dementi vad gällde gårdagens artikel angående rådande skolsituation i Virserum. Lagom otippat nog skjuter man ifrån sig problemet och skyller på andra saker men i slutändan handlar det bara om en sak. Eleverna är inte människor i budgeten utan enbart ettor och nollor och det är detta som räknas för politikerna. Vad gäller för- och grundskolechefens uttalande är hon troligtvis tvungen att säga som hon gör, för dock är det faktiskt politikerna som bestämmer vad våra skattepengar ska gå till.

Intressant att man tar diskussionen i media men det är som brukligt när det har uppstått någon schism inom förvaltningarna i Hultsfreds kommun. De förs aldrig, vad jag vet, i verkliga livet eftersom maktgalna chefer skyller på varandra. Pratar man inte om problemet så finns det inte, typ.

Dagens video tillägnas gårdagens kommentar av Masovic och det är tack vare människor som honom som man kan fortsätta hoppas på rättvisan.
2009-02-12 @ 12:48:59 Lämna en kommentar! (1)Föräldrar, agera!

Helst skulle jag vilja skriva en insändare angående vad som kommer tas upp i det här inlägget men eftersom det finns människor i ledande positioner som ogillar att jag använder min rätt till yttrande så blir det så här.

Centralskolan i Virserum är en skola som undervisar sin sista termin vårterminen 2011 eftersom kommunen beslutat att slå ihop skolan med Albäckskolan. Dock kan undervisning bedrivas i privat form men detta är en helt annan fråga. Det som sker i lokalerna i Virserums högstadieskola är bisarrt. Idag kan man läsa i Vimmerby tidning att skolan saknar en heltidsskolsköterska som arbetar bland eleverna och lärarna önskar även ett nära arbete med kommunens fältare.

Nu vet ni säkert anledningen till att skolchefen avvisat ett sådant samarbete men oavsett anledning är det ett sjukt agerande av den förvaltning som ni föräldrar sänder era barn till. Är det för mycket begärt att barnen ska ha tillgång till skolsköterska åtminstone tre dagar i veckan? Ska man inte heller kunna prata med en kurator när man vill eller måste man planera sina samtalsbehov till ett bestämt schema? Att skolan även saknar ett brandlarm är bara en ytterligare fingervisning om vad Barn- och utbildningsnämnden tycker om Centralskolan.

Det finns inget som helst intresse hos ledande skolfigurer, varken chefer eller politiker, att se problemen som finns i korridorerna utan man räknar bara ner till stängning. Man struntar fullständigt i de människorna, eleverna, barnen, samhällets framtid, som idag, som varje dag tar skada av en dålig arbetsmiljö. Money first - children second...

Skulle jag vara förälder till en elev på Centralskolan så hade jag för länge sedan gått till angrepp mot ledande politiker. Ska man acceptera att barnen kan, vid eventuell brand, få brinna inne för att kommunen inte anser sig ha råd att köpa ett fungerande brandlarm. Är det okej att barnen inte har tillgång till skolsköterska och kurator minst tre dagar i veckan. Ska man acceptera att skolshefens prestige går före användande av fältarna. Min fråga är isåfall: Hur länge är detta okej? 

Snart är det 1 maj och jag kommer inte hålla käften och jag hoppas föräldrar, lärare, elever och övriga medborgare sluter upp bakom mig i kampen mot de översittare som pissar på våra barn...

 
 

2009-02-11 @ 14:32:14 Lämna en kommentar! (5)Metallica till bygden

Erasure kom 1986, Joe Strummer 1988, Van Morrison 1989, The Ramones 1993, Black Sabbath 1998, Marilyn Manson 1999, Oasis 2000, Morrissey 2004, 50 Cent 2007. Med detta vill jag säga att det har varit ädla artister i Hultsfred genom tiderna och då har jag inte ens nämnt Ziggy Marleys spelning utanför fetsivalen.

Frågan är dock om inte sommarens Metallica-konsert (18 juli) kommer slå allt! Det torde vara det största bandet som någonsin gästat småländska skogarna.

Väl mött i Folkets Park den 18 juli...

2009-02-09 @ 12:02:40 Lämna en kommentar! (1)Sent en söndagsnatt

Det blev en fantastiskt bra avslutning på helgen då jag äntligen fick se Rachel Getting Married med Anne Hathaway. En enastående bra Hathaway i huvudrollen faktiskt. Under söndagen korades vinnare i engelska motsvarigheten till amerikanernas Oscar. Läs vidare här...

Det blev ett par filmer (Rachel Getting Married, Waltz With Bashir, Fishy, Passengers, The Deal, Kung Fu Panda: The Secrets of the Furious Five, Pojken i randig pyjamas, The Alphabet Killer) under helgen och fler lär det säkerligen bli kommande vecka.

Imorgon bitti sitter man och försöker få tag i biljetter till Madonna...

Buena Noches!
2009-02-09 @ 02:00:38 Lämna en kommentar! (0)Nedtrappning eller upptrappning?

Det händer saker på Nygatan. Syster är grymt effektiv, se bara här...


    

Men nu är det dags att trappa ner lite. Dels har hon börjat jobba igen och dels så har jag annat att göra om dagarna. AF säger ju att söka jobb är en heltidssyssla så det är bara att jobba...

2009-02-08 @ 21:12:11 Lämna en kommentar! (0)Ingen soldat

Jag såg precis den utomordentliga talk showen Skavlan med den norske programledaren Fredrik Skavlan, som förutom att ha tagit över svensk tv även tagit över svenska aktrisen Maria Bonnevie. En fyndig värd med utomordentliga gäster i zoologen Sparre, skådespelarna Tuva Novotny och Gustav Skarsgård, musikern Lars Winnerbäck och någon vänsterprasslande älskarinna från England, Sarah Symonds. Riktigt sevärt.

Kom och tänka på att låten Lasse spelade, Ingen soldat, är en tydlig theme för mig som person så därför får den bli kvällens låt i all sin enkelhet...Jag är ingen soldat,
jag har inga vapen att ta till,
inga korståg jag vill gå,
ställ mig inte i ett led,
du får mig aldrig att stå still,
jag fungerar inte då.

jag är ingen soldat,
jag har inga vapen att ta till,
inga korståg jag vill gå,
ställ mig inte i ett led,
du får mig inte att stå still,
jag fungerar inte då,
jag är ingen soldat,
ingen soldat,
jag tänker inte så.


2009-02-06 @ 22:11:54 Lämna en kommentar! (1)Dagens bästa länk
Filmintresserad? Gå in på http://www.filmquiz.se/ och utmana dina vänner


2009-02-06 @ 16:29:27 Lämna en kommentar! (0)Stoppa matchen

Helgen den 6-8 mars i år ska en tennismatch (Davis Cup) spelas mellan Sverige och Israel i Malmö. Stoppa matchen-kampanjen(www.stoppamatchen.se) arbetar för att matchen ska stoppas och att Sverige ska bojkotta Israel.

- Genom attackerna mot Gaza gjorde Israel sig skyldig till grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna och brott mot folkrätten utan att ta något som helst intryck av den internationella opinionen mot deras agerande. Omvärlden måste därför sätta ytterligare press på Israel och därför är en bojkott av tennismatchen självklar, sporten kan inte vara ett fredat område här, säger Jytte Guteland förbundsordförande SSU.

Gör som många andra vänner av fred, skriv under ditt namn via länken och stöd en bojkott av den kommande tennismatchen.
2009-02-06 @ 16:12:12 Lämna en kommentar! (1)Kvasifeministisk humor

I New-York city har det öppnat en butik som säljer äkta män. Dit kan kvinnor gå för att finna sig en man, och vid ingången finns följande instruktion:

Du kan endast besöka denna butik en gång.
Det är sex våningar med stigande pris på produkterna för varje våning. Du kan välja en produkt från en våning, eller så kan du välja att gå upp en trappa. Dock får du aldrig gå tillbaka ner en våning, bortsett från att lämna butiken.

En kvinna går till butiken för att finna sig en man. På varje våning finns det en skylt:

Första våningen
: Dessa män har fast jobb.
Hon är intresserad men fortsätter uppåt.

Andra våningen
: Dessa män har fast jobb och älskar barn.
Det är bra tänker hon, men jag vill ha mer så hon fortsätter uppåt.

Tredje våningen
: Dessa män har fast jobb och älskar barn samt har
ett extremt bra utseende.
Jösses tänker hon men fortsätter uppåt.

Fjärde våningen
: Dessa män har fast jobb och älskar barn ser sinnesjukt bra ut samt hjälper till med hushållsarbetet.
Åh underbart, hur ska jag göra tänker hon, men går vidare uppåt.

Femte våningen
: Dessa män har fast jobb och älskar barn ser sinnesjukt bra ut samt hjälper till med hushållsarbetet och är mycket romantiska.
Hon är så frestad att välja en av dessa men väljer att fortsätta till sista våningen.

Sjätte våningen
: Du är besökande nummer 31 456 012 på denna våning. Det finns inga män här. Denna våning existerar bara för att bevisa att kvinnor aldrig blir tillfredställda. Tack för besöket.

För att undgå att bli beskylld för könsdiskriminering har butiksägaren även öppnat en hustrubutik tvärs över gatan.

Första våningen:
Består av kvinnor som älskar sex.

Andra våningen:
Består av kvinnor som älskar sex, har pengar och tycker om öl.

Våning tre, fyra, fem och sex:
Har aldrig haft några besökare.
2009-02-06 @ 16:01:02 Lämna en kommentar! (4)Madness klara för festival

De stora namnen till sommarens hultsfredsfestival fortsätter att trilla in. Idag blev det klart att ett av 80-talets största ska-band, Madness, kommer och besöker de småländska skogarna. Som ni vet är det fantastiska punkbandet, Dropkick Murphys, redan signade. En intressant sommar att se fram emot med andra ord...

Dropkick Murphys - Walk Away                          Madness - Our House

        

2009-02-04 @ 14:00:33 Lämna en kommentar! (2)BankrobberThe Clash står för soundtracket till filmen Rocknrolla och eftersom de inte var vilket band som helst så äras de med en video ikväll.

Då det finns bokstavstrogna läsare av min blogg som förvränger varenda minsta ord och mening, bör det poängteras att jag inte uppmanar till bankrån utan tycker låten är skön. Hoppas det är okej...

2009-02-03 @ 23:14:03 Lämna en kommentar! (1)Principer och ideal

Någonting som följer varje människa som utrustats med en hjärna är begreppen princip och ideal. Alla har vi våra favoritartister som står upp för samma ideal och principer som vi själva kan skriva under på. Eftersom jag själv är otroligt rödfärgad vad gäller min politik och min grundläggande människosyn önskar jag fler hade, ser jag upp till artister som John Lennon, Bruce Springsteen, Björn Afzelius och Ulf Lundell, bara för att nämna några.

Dessa har/hade principer och ideal som överensstämde med min syn på verkligheten. Lennon beskrev krigens baksidor på ett sätt ingen annan gjort efter honom. Springsteen har genom åren alltid stått på barrikaderna tillsammans med arbetarklassen och höjt näven i skyn och protesterat mot kapitalismen. Afzelius har stått på kommunismens sida men dragit sig tillbaka till den lite mindre röda gränsen på senare år men han har alltid haft idealsamhället där man tänker på varandra, vårdar kvinnor ömt och hyllar människorättshjältar. Lundell har egentligen aldrig varit utmålad röd i sin samtid utan det är bara ett fåtal texter där färgen egentligen lyser igenom (ex. Folket som bygger landet).

Ni som känner mig väl, vet också att jag har fruktansvärt starka principer. Jag kan ibland erkänna att de kanske går till ytterligheterna emellanåt. Men okej, jag har brister och erkänner dessa. Jag kan t.ex inte beställa mat på McDonalds eftersom företaget (förutom att det är ett mega-kapitalistiskt amerikanskt bolag) skänkte pengar till USAs ockupationskrig i Irak. Jag undviker även produkter med Israel som ursprungsland eftersom jag är emot den apartheid-politik den israeliska regeringen arbetar med vad gäller palestinierna.

I dagarna har Bruce "The Boss" Springsteen gått ut i media och erkänt att han gjorde fel när han utformade en best of-skiva som finns för försäljning i samtliga Wall Mart-butiker i landet. Han har bett oss fans om ursäkt. Varför fansen är upprörda? Jo, Springsteen har alltid stått på medborgarnas sida i kampen mot de stora företagen som slår undan benen på de mindre lokala handlarna. När han nu ligger i samma säng som de kapitalistiska megahandlarna innebär detta i praktiken att han våldtar alla de små handlare som fått lägga ner sina butiker till förmån för Wall Mart. Han svek i och med detta sina ideal och han svek främst sina fans som står fast vid sina principer och ideal - oavsett hur världen ser ut.  

Ulf Lundell har fått äran (eller vad det nu innebär egentligen) att ta emot H M Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band på slottet. Enligt uppgifter har sångaren tackat ja till att ta emot medaljen nu till sommaren och jag blir besviken att ännu en artist går ifrån sina ideal och principer. Lundell har aldrig varit en förkämpa för kungahuset och helst av allt vill han avskaffa monarkin. Varför, sina ideal till trots, väljer han att ta emot medaljen när han är medveten om att hans mest idealistiska fans kommer såga honom längs fotknölarna?

Vissa principer kan man givetvis få tänka sig rucka lite på men det Bruce och Ulf håller på med. Det omkullkastar fansens tro på deras musik och i slutändan kommer texterna vara betydelselösa och innehållsfyllda med skitsnack.

2009-02-03 @ 14:34:28 Lämna en kommentar! (1)Bra låt iallafall...

2009-02-02 @ 16:45:13 Lämna en kommentar! (0)Om bloggens upphovsman

Peter Andersson