Äntligen Nisse...

Selma Lagerlöf är en av Sveriges absolut största författare. Kanske för att hon var första kvinnan att vinna Nobelpriset i litteratur. Kanske för att hon skrev Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Eller kanske var det för att det inte fanns någon konkurrens i början av 1900-talet.

Jag har, efter enträgna kvällar, äntligen lyckats ta mig ur boken som skrevs som lärobok åt svenska skolbarn. Stackars skolbarn. Hoppas för deras skull att de hade minst nioårig grundskoleplikt. Annars skulle de aldrig hinna igenom den.

Jag tyckte att boken var fruktansvärt seg och ganska långlivad berättelse. Dessutom alldeles för tjock. Boken var alltså ingenting för mig och i mina ögon överskattad och nu tvingas jag påminnas varje gång jag är i affären och drar upp en tjugolapp ur byxfickan. Tack för det , Selma! Ständigt kommer Akka och de andra underliga figurerna spöka i mitt huvud.

Debutromanen Gösta Berlings saga är många gånger en bättre och mer intressant bok än Nisses äventyr någonsin kommer att bli.

Jag förstår inte hur en bok om svensk geografi kunnat bli översatt till hela 60 språk. Är det verkligen kul för japanska barn att läsa om hur svenska landskap pratar med varandra och berättar hur de kom till.

Men men , det är dock en klassiker och som svensklärare bör man ha läst vissa böcker. Det är bara att härda ut. Nästa projekt får bli mer lättsamt då projektet handlar om en intervju med Bono. Sedan får det bli en klassiker till. Men Selma får hålla sig lugn ett tag, typ flera år, för just nu är det knappt jag kan ta i hennes förbannade sedlar...


Kommentarer
Postat av: Eva

60 länder kan inte ha fel.. ;)

2009-07-05 @ 23:17:14
Postat av: Eva

60 länder kan inte ha fel.. ;)

2009-07-06 @ 00:59:03

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Egen Bloggadress:

Jo, det var en sak jag ville säga...

Trackback