Tennisveckorna i Båstad

Imorgon startar den årliga tennisveckan i Båstad. Nytt för i år är att damerna har fått en egen vecka vilket innebär att tennisveckan numera är tennisveckorna i antalet två. Tennis och sport ja men det kommer givetvis handla om annat än tennis.

Många lånar pappas kreditkort och åker ner till populära uteställen som redan drar igång med servering vid lunchtid. Väl framme daskar man upp kortet på bardisken och kör igång. Gärna champagne. Gärna dyr champagne som man sedan skakar och sprutar ut över sitt sällskap. Undrar hur många ungdomar som påbörjar sin framtida alkoholism i Båstad. Jag har inga siffror men det är säkert åtminstone en för mycket.

Jag har tidigare rekommenderat mina läsare att se dokumentären "Rör inte min sup" som visades på SVT för ett par veckor sedan. Den är mer aktuell nu när tennisveckorna dragit igång och det är tyvärr en debatt som många gärna avviker ifrån. "Vad gör lite festande, det är väl inte så farligt" och "De vuxna som super får väl ta sitt ansvar precis som vi andra" kan vara kommentarer som dimper ner efter mitt inlägg. Absolut, vuxna ska ta ansvar över sitt drickande men eftersom alla inte gör det så skadar det samhället i allmänhet och omgivningen i synnerhet.

I dokumentären intervjuas två unga tjejer, runt 16 år och de tycker det är beklagligt att man måste vara 18 för att få komma in på krogarna i Båstad. "Vi har druckit flera år tillbaka och vet hur mycket vi tål och vi är mer mogna än många där inne" avslöjar en av tjejerna. 16 år är de och de säger att de druckit i flera år och vet var deras gränser går. Otroligt säger jag bara. Fruktansvärt otäckt uttalande och jag kan inget annat än undra var deras föräldrar håller hus.

Media kommer exploatera de soliga tennisveckorna som häftiga happenings på västkusten och det kommer troligtvis inte stå särskilt mycket om hur många som våldtas, som omhändertas av polis eller än värre socialen. Det kommmer inte stå hur folk beter sig inne på krogarna eller på stranden. Det som kommer stå är hur fantastiskt kul alla har det. Glada pojkar i seglarskjorta och bakåtslickat hår med vattenfall av champagne på polarna.

När ska vi vuxna ta vårt ansvar för ungdomarnas fylleri?

Nu tar jag tacksamt emot kommentarer, positiva som negativa. Skål på er!


Kommentarer
Postat av: Eva

Ja, håller med det du skrivit om. Hultsfredsfestivalen är också ett sådant tillfälle som ungdomarna dricker mer än vanligt. Det sjuka är att de som arbetar på Rock Party tillåter det. Samma sak som på Metropol, många kommer in, bara de betalar. iaf på min tid.. sick.

2009-07-05 @ 22:55:49

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Egen Bloggadress:

Jo, det var en sak jag ville säga...

Trackback