Första maj-tal

Första dagen i maj är en underbar och strålande dag. Arbetarnas dag är än så länge en helgdag men det dröjer nog inte länge innan etablissemanget försöker göra den till en dag som alla andra. Så vi som vill protestera mot saker och ting får passa på att göra det nu...

Mitt första maj-tal kommer handla uteslutande om vad som egentligen hänt i soppan där skolledningen på ett arrogant sätt till slut köpte ut mig från företrädesrätten i kommunen. Skolledningen går själva under parollen "Givetvis har vi yttrandefrihet - men bara så länge ni tycker som oss". I sanningens namn har man inte rätt att yttra sina ståndpunkter offentligt. Hade man haft det hade jag troligtvis varit lärare nu och inte arbetat statligt.

Jag är lyckligt lottad. Jag har inga barn ännu. Och ännu bättre, jag har inga barn som tvingas vara elever under den arroganta skolchefen vi har på en alldeles för bekväm position. Det är med järnhand som han styr varenda rörelse i skolan, varenda kritiska åsikt registreras och den som inte faller in i mallen för deras lärarmall, blir inkallade. Oj, förlåt, inbjudna till ett möte.

Hur länge ska vi tänkas acceptera detta? Hur länge kan man från skolledningen, främst skolchefen men även hans underhuggare med titeln för- och grundskolechef, fortstta göra som man vill med våra ungdomar? Man låter den personliga prestigen gå före ungdomars välbefinnande och fäller sig själva kommentar efter kommentar. Man köpte hellre ut mig istället för att ge mig en tjänst på en skola. Faktum är att både elever och lärare men även föräldrar ville ha mig som lärare. Men en nitisk och oerhört arrogant skolchef ville någonting helt annat. Därför fick det bli så.

När man i Virserums skola hade ett vikariat ute gällande en tjänst i engelska och svenska valde man en engelsklärare för att slippa anställa mig. Idag finns varken jag eller den anställde läraren kvar på skolan. Som sagt, prestige går före kompetens.

På tal om prestige och omdömeslösa prioriteringar. När jag arbetade på Centralskolan i Virserum förde vi lärare fram vår önskan att få ett brandlarm installerat. Efter många veckor och flera månaders övervägan sa skolledningen till slut nej. Det var alldeles för dyrt. Ironiskt nog köpte man ut mig för samma kostnad som det skulle kosta att göra våra elever på skolan trygga och undslippa brinna inne. DET är prioriteringar som heter duga.

"En omtyckt lärare behöver inte nödvändigtvis vara bra" kunde man bl.a. läsa i det yttrande som kommunen skrev till Länsrätten. Ett yttrande som överlag var ganska patetiskt eftersom det inte framkom någonting konkret utan handlade mest om att kasta så mycket sand som möjligt. För sedan hela den här soppan började har skolledningen suttit i sin sandlåda och kastat sand. På mig som faktiskt hela tiden stått bredvid lådan och tittat på.

Eller sandlåda. Kanske blir mer korrekt om vi använder kattlåda eftersom det som skolledningen gjort emot mig verkligen stinker. Men okej, jag låter dem sitta kvar där. De passar in i det stinkande urinet och deras nonchalanta människosyn (och så har de mage att ifrågasätta min värdegrund) är väldigt lik kattens.
 
Det fanns flera frågetecken som jag hade velat diskutera i det yttrande som man skickade men eftersom jag och arbetsgivaren kom "överens" om en utköpsklausul så förblev ärendet stängt och man ville från skolledningens sida inte diskutera fallet vidare. Trist och oerhört fegt.

Så till syvende kan man bara konstatera och begära att kommunens politiker avsätter skolchef Anders Jansson, för- och grundskolechef Cynthia Strömberg och Barn- och utbildningsnämndens ordförande Gunilla Abrahamsson bör också hon söka sig til andra arbetsuppgifter.
Skolledningen i Hultsfreds kommun

Kommentarer
Postat av: Anonym

Oj oJ oj den sved den på rätt ställe, jag tror och vet att du har många kommunbor ståendes bakom detta tal eller framför om det är du som e talare :).

Det är ruttet och kommer så förbli,tills det blir någon ändring på stolarna! /Tingeling

2009-05-03 @ 12:43:00
Postat av: Anonym

du har så rätt peter!

2009-05-03 @ 13:35:28
Postat av: Mandelmusslan

Ja men alltför många lärare vill ha usel skolchef och usla rektorer. Det är inte bara grundskolan som fungerar såhär även gymnasiet. Men vi kommer ingenstans om lärarna vänder om och blir solidariska. Det finns ingen, absolut ingen annan yrkesgrupp som är så förbannat osolidariska. "tja så länge inget drabbar mig så kan vi ha vilket löst folk som helst som chefer" är given. Inga andra än lärarna själva kan ändra på detta. Cheferna tycker att dom gör ett bra jobb och vi kan inte förvänta oss någon självinsikt, det är som att be någon om bilnycklarna som inte har bilnycklarna. Rättigheter är inget man får gratis det är något man erövrar och vi kan inte erövra det på annat sätt än gemensamt. Tack för ordet.

2009-05-03 @ 14:16:12
Postat av: Anonym

En omtyckt larare AR en bra larare! Eleverna gillar larare som kan sina amnen och allt som hör lararyrket till!

Många verkar tro att de omtyckta lararna ar de som inte staller krav, som enbart ar kompisar med eleverna och som inte har "riktiga" lektioner men det ar så långt ifrån sanningen man kan komma!

Eleverna VILL ha larare som har KUNSKAPER och vågar satta ner foten, men som givetvis samtidigt ar "vuxna kompisar".

2009-05-03 @ 17:07:01
Postat av: En mamma med barn på gymnasiet tyvärr

Ja men sanningen är den att eleverna är olika precis som lärarna. Vi behöver olika lärareför att tillfredställa olika elever.Det finns ingen genrell bra lärare, för eleverna tycker olika om lärarna. Vi behöver såna som Peter precis som vi behöver andra lärare. Det fanns säkert några elever som inte gillade dig Peter. MEN DET är väl knappast någon anledning att behandla någon människa så, för lärare är faktiskt människor. Det är värre att som rektor vara asberusad på gymnasiets invigningsfest, tafsa på elever och besvära kollegor.

2009-05-03 @ 20:11:49
Postat av: Petra

VAD i hela friden????

Menar du gymnasiets rekor???

Fy fan så jäkla sjukt, men tyvärr är det väl så att han troligen sitter i samma knä som de andra rektorerna

2009-05-16 @ 18:18:04

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Egen Bloggadress:

Jo, det var en sak jag ville säga...

Trackback