Lasse W - Tänk om jag ångrar mig...

Lars Winnerbäck - Tänk om jag ångrar mig och ångrar mig igen (2009)

Lasses senaste platta är - förvånansvärt ojämnt. Stundtals riktigt vass och stundtals usel. Han gör ett imponerande försök att kommersialisera sitt senaste projekt genom att slänga in Melody Club-slingor i form av en synth. För att helgardera sig tar han även in stråkorkester a´la Coldplay även om stråkarna inte är någonting nytt i Lasses musik.

Första singeln "Jag får liksom ingen ordning" är ett typexempel på att Lasse försöker bredda sin musik och sin publik. Låten är fruktansvärt publikfriande i och med synthslingorna och det osar kommersialism eftersom låten kommer gå på högvarv i radion och snart vara så uttjatad att man kopplar ner sig från etern.

Plattans absoluta höjdpunkt är tredjespåret som kunde höras under Hultsfredsfestivalens sista Winnerbäck-spelning, "Ett sällsynt exemplar". Men, säger ni. Han har ju synthslingor i den låten också. Ja, säger jag. Det stämmer men låten är mindre "omtumlande" än singeln och har ett större djup och en större mening.

Låtar som "Du som reser mig" och "Du min vän i livet" är väldigt mycket "Söndermarken" och det tilltalar mig absolut mer än hans radiosinglar. "Jag fattar alltihop" är en tydlig markering till en av hans tidigare låtar på Daugava, "Jag fattar ingenting" och den tillhör det där skiktet som bara är sådär. Skivans "Elden" heter "Köpenhamn och överallt" och påminner otroligt mycket om den "norska" versionen. Men som låt - helt okej.

En av höstens topplåtar tror jag kommer bli "Fribiljett mot himlen" och den har kvalitet att bli en momumental ballad i klass med "Kom änglar" och "Timglas" om han bara skär ner den ett par tonlägen och struntar i rockpartiet. Texten är väldigt winnerbäcksk och som sagt, den kan bli en modern klassiker.

Skivan som helthet placerar sig, än så länge, långt ner bland Lasses alla album och tyvärr är jag inte riktigt begistrad inför höstturnén som tar mig till Linköping den 10 december. Men vem vet, Lasse kanske överraskar!

Lasses fem bästa album

5: Singel (2001)
4: Med solen i ögonen (1998)
3: Kom (1999)
2: Vatten under broarna (2004)
1: Söndermarken (2003)
Top10: Dokumentärer

I brist på mycket annat kommer här en lista på de tio bästa dokumentärfilmerna i fallande ordning..

10: Gitmo (Sverige, 2005)

I denna dokumentär reser Erik Gandini och Tarik Saleh till USA för att ta reda på vad egentligen händer på Guantanamobasen där de terrormisstänkta fångarna sitter utan hänsyn till internationella konventioner.9: Murderball (USA, 2005)

En dokumentär om rullstolsburna män som spelar en variant av rugby. Filmen handlar både om sporten i sig och människorna som utövar den.
8: Ninas resa (Sverige, 2005)

I slutet av augusti 1999 diagnostiserades både Nina och Jerzy Einhorn med cancer. Nina på en måndag, Jerzy dagen därpå, på tisdagen. Deras dotter Lena insåg omedelbart att detta var sista chansen att berätta den historia hon fått höra om i hela sitt liv – historien om Ninas krigsupplevelser, som en av endast cirka tre hundra människor som genomlevde hela Warszawagettot – och överlevde. Lena spelade in en fem timmar lång intervju med Nina, på film. Man bestämde sig för att göra ett drama om denna berättelse, men med Ninas intervju som en röd tråd genom filmen.

7: Sharkwater (Kanada, 2006)

Sharkwater är en spännande dokumentär med ett viktigt budskap! Rob Stewart dök vid Galapagos när han såg hur longlinebåtarna kom och fiskade upp de hajar som han just dykt med. Detta för att ta deras fenor och dumpa kropparna överbord. Rob bestämde sig för att göra en film som visade världen vad som håller på att hända i våra hav. Tillsammans med Paul Watsons "Sea Shepherd" jagar han de olagliga finningbåtarna i bland annat Costa Rica.6: Looking For Fidel (USA, 2004)

Oliver Stones andra dokumentära intervjufilm med Fidel Castro. I denna intervju fokuserar Stone på den kubanska regimens behandling av dissidenter.

5: Chavez - En statskupp framför kameran (Irland, 2003)

Dokumentär om den misslyckade statskuppen mot Hugo Chavez i Venezuela.

4: Sicko (USA, 2007)

En humoristisk dokumentär som inte handlar om de 50 miljoner människorna i USA som inte har tillgång till sjukvårdsförsäkring, utan om de 250 miljoner som har det.3: Grizzly Man (USA, 2005)

I 13 somrar dokumenterade Timothy Treadwell sitt liv bland Alaskas grizzlybjörnar tills han och hans flickvän i oktober 2003 blev dödade av en av björnarna. Han var medveten om farorna men såg sig som björnarnas beskyddare och såg sin uppgift att leva och dö för dem. Filmen består till stor del av Treadwells eget filmmaterial.2: Zeitgeist (USA, 2007)

En samhällskritisk amerikansk dokumentärfilm från 2007. Filmen lyfter fram frågan om vem och vad som egentligen styr USA, och i förlängningen hela världen. Den ifrågasätter även vem fienden i "kriget mot terrorn" egentligen är.1: Bowling For Columbine (USA, 2002)

Efter dödsskjutningarna i Columbines High School Undersöker Michael Moore varför USA har världens högsta andel mord begågna med skjutvapen. Han intervjuar unga och gamla, folket på gatan och officiella personer, bl.a. Charlton Heston och Marilyn Manson om vad de tror orsakerna är.


Artisten Pink ...

Artisten Pink fyller trettio år idag. Grattis. Vi är alltså jämngamla. Intressant.

Intressant också att det faktiskt varit inne hela 24 personer på min blogg idag. Märkligt med tanke på hur illa uppdaterad den är för tillfället.

Det var många som väntat på att tv-programmet Idol skulle börja igen. Förnedrings-TV är tillbaka! Frågan är om det är tittarna eller deltagarna (som verkligen inte kan sjunga) som är mest pinsamma.

Hultsfreds kommun fick drygt 10 miljoner extra i stöd från regeringen. Välkommet, minst sagt. 10 miljoner är mycket pengar. Ungefär samma summa (fast tiodubbelt) som kommunchefen får i årslön - av Hultsfreds kommun.

I dagens Vimmerbytidning gick det läsa att Albäcksskolan är redo att ta emot elever som kanske kommer ett år för tidigt från Centralskolan. Hoppas det är sant och att man inte behöver ha ont i huvudet varannan måndag mellan 12 och 15 utan att det då finns skolsköterska dagligen på skolan. Kurator och skolpsykolog är också ett måste. Och utbildade pedagoger. Bra arbetsmiljö. Fungerande brandlarm. Och så vidare...

2009-09-08 @ 22:03:50 Lämna en kommentar! (1)Cinderella

Nyss hemkommen från en kryssning med ett härligt gäng. Vi drog en repa till Åland och tillbaka. Mycket skratt och en ipren för mycket. Ett stort tack till kommunens skattebetalare i allmänhet och skolledningen i synnerhet...

2009-09-06 @ 21:37:29 Lämna en kommentar! (0)Om bloggens upphovsman

Peter Andersson