Lasse W - Tänk om jag ångrar mig...

Lars Winnerbäck - Tänk om jag ångrar mig och ångrar mig igen (2009)

Lasses senaste platta är - förvånansvärt ojämnt. Stundtals riktigt vass och stundtals usel. Han gör ett imponerande försök att kommersialisera sitt senaste projekt genom att slänga in Melody Club-slingor i form av en synth. För att helgardera sig tar han även in stråkorkester a´la Coldplay även om stråkarna inte är någonting nytt i Lasses musik.

Första singeln "Jag får liksom ingen ordning" är ett typexempel på att Lasse försöker bredda sin musik och sin publik. Låten är fruktansvärt publikfriande i och med synthslingorna och det osar kommersialism eftersom låten kommer gå på högvarv i radion och snart vara så uttjatad att man kopplar ner sig från etern.

Plattans absoluta höjdpunkt är tredjespåret som kunde höras under Hultsfredsfestivalens sista Winnerbäck-spelning, "Ett sällsynt exemplar". Men, säger ni. Han har ju synthslingor i den låten också. Ja, säger jag. Det stämmer men låten är mindre "omtumlande" än singeln och har ett större djup och en större mening.

Låtar som "Du som reser mig" och "Du min vän i livet" är väldigt mycket "Söndermarken" och det tilltalar mig absolut mer än hans radiosinglar. "Jag fattar alltihop" är en tydlig markering till en av hans tidigare låtar på Daugava, "Jag fattar ingenting" och den tillhör det där skiktet som bara är sådär. Skivans "Elden" heter "Köpenhamn och överallt" och påminner otroligt mycket om den "norska" versionen. Men som låt - helt okej.

En av höstens topplåtar tror jag kommer bli "Fribiljett mot himlen" och den har kvalitet att bli en momumental ballad i klass med "Kom änglar" och "Timglas" om han bara skär ner den ett par tonlägen och struntar i rockpartiet. Texten är väldigt winnerbäcksk och som sagt, den kan bli en modern klassiker.

Skivan som helthet placerar sig, än så länge, långt ner bland Lasses alla album och tyvärr är jag inte riktigt begistrad inför höstturnén som tar mig till Linköping den 10 december. Men vem vet, Lasse kanske överraskar!

Lasses fem bästa album

5: Singel (2001)
4: Med solen i ögonen (1998)
3: Kom (1999)
2: Vatten under broarna (2004)
1: Söndermarken (2003)


Kommentarer
Postat av: Anonym

jag förväntade mig mycket mer av lasses album det kunde ha varit bättre!:)

2009-10-02 @ 14:53:17
Postat av: Anonym

2009-10-02 @ 15:09:02
URL: http://musikestetihultsfred.skolbloggen.se/
Postat av: mia

jag hoppas han överraskar...

2009-10-12 @ 20:44:46
Postat av: Smsa Låna

Jag tycker att det är lite svårt att hitta en bra design till sin blogg - hur har du burit dig åt? Du har ju en riktigt snygg blogg!

2011-07-20 @ 06:02:55
URL: http://smsalåna.nu

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Egen Bloggadress:

Jo, det var en sak jag ville säga...

Trackback