Top10: Dokumentärer

I brist på mycket annat kommer här en lista på de tio bästa dokumentärfilmerna i fallande ordning..

10: Gitmo (Sverige, 2005)

I denna dokumentär reser Erik Gandini och Tarik Saleh till USA för att ta reda på vad egentligen händer på Guantanamobasen där de terrormisstänkta fångarna sitter utan hänsyn till internationella konventioner.9: Murderball (USA, 2005)

En dokumentär om rullstolsburna män som spelar en variant av rugby. Filmen handlar både om sporten i sig och människorna som utövar den.
8: Ninas resa (Sverige, 2005)

I slutet av augusti 1999 diagnostiserades både Nina och Jerzy Einhorn med cancer. Nina på en måndag, Jerzy dagen därpå, på tisdagen. Deras dotter Lena insåg omedelbart att detta var sista chansen att berätta den historia hon fått höra om i hela sitt liv – historien om Ninas krigsupplevelser, som en av endast cirka tre hundra människor som genomlevde hela Warszawagettot – och överlevde. Lena spelade in en fem timmar lång intervju med Nina, på film. Man bestämde sig för att göra ett drama om denna berättelse, men med Ninas intervju som en röd tråd genom filmen.

7: Sharkwater (Kanada, 2006)

Sharkwater är en spännande dokumentär med ett viktigt budskap! Rob Stewart dök vid Galapagos när han såg hur longlinebåtarna kom och fiskade upp de hajar som han just dykt med. Detta för att ta deras fenor och dumpa kropparna överbord. Rob bestämde sig för att göra en film som visade världen vad som håller på att hända i våra hav. Tillsammans med Paul Watsons "Sea Shepherd" jagar han de olagliga finningbåtarna i bland annat Costa Rica.6: Looking For Fidel (USA, 2004)

Oliver Stones andra dokumentära intervjufilm med Fidel Castro. I denna intervju fokuserar Stone på den kubanska regimens behandling av dissidenter.

5: Chavez - En statskupp framför kameran (Irland, 2003)

Dokumentär om den misslyckade statskuppen mot Hugo Chavez i Venezuela.

4: Sicko (USA, 2007)

En humoristisk dokumentär som inte handlar om de 50 miljoner människorna i USA som inte har tillgång till sjukvårdsförsäkring, utan om de 250 miljoner som har det.3: Grizzly Man (USA, 2005)

I 13 somrar dokumenterade Timothy Treadwell sitt liv bland Alaskas grizzlybjörnar tills han och hans flickvän i oktober 2003 blev dödade av en av björnarna. Han var medveten om farorna men såg sig som björnarnas beskyddare och såg sin uppgift att leva och dö för dem. Filmen består till stor del av Treadwells eget filmmaterial.2: Zeitgeist (USA, 2007)

En samhällskritisk amerikansk dokumentärfilm från 2007. Filmen lyfter fram frågan om vem och vad som egentligen styr USA, och i förlängningen hela världen. Den ifrågasätter även vem fienden i "kriget mot terrorn" egentligen är.1: Bowling For Columbine (USA, 2002)

Efter dödsskjutningarna i Columbines High School Undersöker Michael Moore varför USA har världens högsta andel mord begågna med skjutvapen. Han intervjuar unga och gamla, folket på gatan och officiella personer, bl.a. Charlton Heston och Marilyn Manson om vad de tror orsakerna är.
Kommentarer
Postat av: Aficionadon

Bowling For Columbine 1:a? Gör lite research på hur mycket han ljög, klippte och lurades under Hestons intervju så kanske du får en annan uppfattning.

2009-12-21 @ 17:59:35
URL: http://aficionadon.blogg.se/

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Egen Bloggadress:

Jo, det var en sak jag ville säga...

Trackback