Björklund - förklädd politiker?

Jag börjar nu undra om vår utbildningsminister Jan Björklund verkligen är folkpartist. Han radar upp det ena bra förslaget efter det andra och jag tror snart han kliver ur sin garderob och då avslöjar sitt röda hjärta.

Först var det det obligatoriska historieämnet som skulle bli kärnämne på gymnasiet. Klockrent tycker en SO-lärare som jag till förslaget.

Sedan var det indelningen i svenskämnet. Här vill Björklund återinföra det gamla systemet och ha en litteraturdel och en språkdel i svenskan. Klockrent tycker en svensklärare som jag till förslaget.

Björklund - kliv nu ut ur din garderob, vi har precis avslöjat ditt röda hjärta!Skoluniform eller inte

Å ena sidan så får vi bort sexfixeringen i skolorna om man stoppar elever från att ha häng och djupa urringningar. Å andra sidan stjälper man deras identitetsbehov.

Det är inte någon lätt diskussion som blossat upp i media under veckans första dagar och jag vet ärligt talat personligen inte vad jag tycker i frågan. Jag är FÖR elevdemokrati och identitetsskapande men jag är även EMOT den sanslösa sexfixeringen som finns i dagens samhälle.

I min skolvärld så har nästan alla killar byxor med häng och jag tycker inte alls det ser inbjudande ut. Det hade varit en sak om de haft häng och där under haft mindre kända kalsongmärken, men nu är det tvärtom. Det ska synas att man har Björn Borg, Billabong och så vidare. Så i det avseendet är jag EMOT klädstilen som visar kalsonger och, tyvärr, ibland mer än så. Det är lätt för dem att säga att man har häng för att det är mode men dessvärre är det inte så enkelt. Det handlar om att vara någon och någon blir man när man bär märkeskalsonger. Först då tyvärr...

Tjejerna då? Jo, det finns tjejer med urringade tröjor och som gärna visar upp sina behag. Varifrån kommer då detta mode? Att visa upp sin kropp? Är det en manifestation mot oss killar i samhället? Att visa att vi tänker klä oss som vi vill och ni ska skita i det. Vi får klä oss minimalistisk utan att ni ska tänka på sex och våldtäkt. Kanske är det så, jag vet inte.

Hur som helst handlar det om att hitta rätt, sin identitet i vårt samhälle där man ska vara snygg och smal och samtidigt vara rik.

Men skoluniform eller förbud? Nä, inte i 2007 och i en grundskoleförordning som strävar efter elevdemokrati.Filmvetenskap

Eftersom man läst 20 p filmvetenskap innebär detta att man köper filmer man aldrig visste fanns. Dagens inköp:

-  Dr.Caligaris kabinett

Ett tyskt expressionistiskt verk av Robert Wiene från 1920

-  Pansarkyssaren Potemkin

Sergei Eisensteins mästerverk från Sovjetunionen 1925. Ni känner väl alla till barnvagnsscenen från "De omutbara"? Gör ni det så är PP ett måste att se!

-  A Birth of a Nation

190 minuter seg amerikansk patriotism och rasism går inte att motstå. D.W. Griffith gjorde 1915 en odödlig klassiker.

Alla dessa tre klassiker för en summa av nätta 180 SEK

2007-10-30 @ 09:32:32 Lämna en kommentar! (1)Oslagbar kommentar

Okej, här kommer årets kommentar och den är tyvärr, för många av er, väldigt intern...

Hejsan, går det bra?

Sagt av min bästa vän, Jackie, efter ankomst till festlokalen dagen efter.

Det roliga var att hon ställde citatet till folk som hade bokat lokalen under söndagen och som befann sig där innan vi, som hyrt den dagen innan, kommit dit för att städa upp röran. Klockrent!

Återigen: Tack alla vänner som befann sig på min examensfest och som gjorde dagen till den bästa i mitt liv. Speciellt tack till min fantastiska familj som ställer upp i vått och torrt. Ett extra tack till bästa vännen Jacqueline för att hon gör allt hon gör. Tack även till Ulrika.

Kvällens låt: Höst med Björn Afzelius


2007-10-29 @ 23:13:48 Lämna en kommentar! (1)Examensfest

Jaha, då var årets händelse över. Examensfesten blev fantastiskt lyckad tycker värden och jag hoppas att mina ärade gäster tycker likadant. Det var en minnesvärd kväll som innehöll fantastiskt uppträdande av Mia, Vicke, Ulle och Jackie - utklädda till mig! Fruktansvärt roligt!

Trubaduren Micke höll hov och gjorde kvällen än bättre, för att inte tala om tävlingen "hur väl känner du Peter?".

Massor av fina presenter och mycket öl. Det enda minustecknet under festen var maten. Eller snarare gästerna som åt sparsamt av just denna mat. Tacosbuffé kvällen till ära. Det blev ungefär 3/4 mat KVAR! Illa, illa...

Men, anyway. En av mina absolut bästa kvällar någonsin är över och nu ser man fram emot höstlovet!
2007-10-28 @ 21:03:44 Lämna en kommentar! (6)Poetry Slam!

Jag lider av bloggtorka
så lite att säga hade inte ens Borka
Sitter i soffan och jäser
hoppas ni inte min dikt läser

Jag är en jävel på att rimma
desto sämre på att simma
På lördag är det årets fest
jag hoppas vi undviker tristess

Nu ska jag gå och sova
det kan jag er alla lova


Made by: Peter 071023 Jordens just nu grymmaste poet...
2007-10-23 @ 22:39:59 Lämna en kommentar! (3)Bowlin´ Champion

En dryg vecka kvar till den efterlängtade examensfesten. Det ska bli riktigt kul.

Den snart avslutande helgen innehöll såväl film som bowling. Det var under lördagen umgänge med Willys-gänget och ingredienserna var kinarestaurang, bowling och avslutning på puben. Vad gäller bowlingen så var undertecknad kvällens mästare och man kunde inteckna en mindre summa pengar. Med andra ord var pubrundan pro bono.


Kvällens låt: En soldat kommer hem med Ulf Lundell

2007-10-21 @ 17:41:12 Lämna en kommentar! (2)Snygg-Peter

Alla har vi gått i skolan. Alla har vi haft en mängd lärare genom alla åren inom skolans väggar. Många har vi kallat våra lärare både det ena och det andra. Sällan fina ord och smickrande omdömen. Lärare med dålig andedräkt och svettringar på tröjan är mer utsatta än andra.

Som nyexad lärare har man bara väntat på sitt öknamn. Någon gång kommer elevernas omdöme fram, antingen genom eleverna själva eller från någon annan lärare. Idag fick jag min dom...

Snygg-Peter. Det ni! Det är inte utan att man, tjejernas ålder till trots, sträcker lite extra på sig när man får ett sådant betyg.  

Att jag är en bra och underhållande lärare visste jag redan och hade mer väntat mig ett smeknamn baserat på mina kunskaper än utseendet. Men visst, jag tackar och tar emot!


Snygg-Erik, släng dig i väggen. Här kommer Snygg-Peter...


2007-10-19 @ 15:35:22 Lämna en kommentar! (6)Lord of Dance

Nyss hemkommen från en fantastisk föreställning i Jönköping. The Lord of Dance var en bländande uppvisning i synkronisering och sköna dancemoves.Man blev inte direkt mindre sugen att se Riverdance nästa år...
2007-10-18 @ 23:29:56 Lämna en kommentar! (1)Fotboll och alkohol

1-1 hemma mot Nordirland imponerar inte. Det svenska landslaget, bortsett från Linderoth, gjorde en plattmatch. Det skulle ju vara så enkelt, vi skulle ju bara spela hem EM-biljetten, gå ut och ställa ut skorna och köra över övertaggade nordirländare. Det blev tvärtom och vi ska vara glada som fick med oss en poäng.

På tal om landslaget. Jag saknar en diskussion huruvida det är moraliskt försvarbart att ha Norrlandsguld som sponsor åt landslaget. Funderar på en insändare...

Dagens bästa nyhet var att England är på väg att missa EM-slutspelet. Deras 1-2 mot Ryssland gör att jag somnar med ett leende på läpparna trots smolken i bägaren efter vår egen usla insats.
2007-10-17 @ 22:30:44 Lämna en kommentar! (3)Vad är det frågan om?

- Min klient är chockad. Han tycker det är extra jobbigt eftersom fyra år är en ganska lång tid i fängelse.

Detta säger advokaten till en av Stureplansprofilerna.

För fan. Han gråter över fyra år i fängelse. Hur känner då den tjej han och kompisen utsatt för våldtäkt?

Ormar ska hållas inom stängda dörrar och uppdragna blixtlås..

2007-10-16 @ 16:00:06 Lämna en kommentar! (2)Paris

Är grymt sugen att åka till Paris ett par dagar på höstlovet.
Flyg ToR kostar 400 SEK.
Behöver dock någon som vill följa med...

Någon?


2007-10-13 @ 21:55:26 Lämna en kommentar! (4)Klockrent!

"En 16-åring misshandlades nyligen till döds. Vissa skyller på politiker, andra på föräldrar. Det är liksom alltid någon annans fel.

Felet är ditt! Och mitt. Hur många gånger har vi inte sett ungdomar bete sig som idioter utan att säga till dem? Alla stör sig, men hoppas att någon annan ska säga något.

Jag har följt debatten om 16-åringen. Ungdomsledaren säger "mer pengar". Festfixaren säger "brist på lokaler och mer vakter". Snack.

Problemet grundar sig i att ungdomar obehindrat får bete sig som de vill, utan att det blir några konsekvenser. Många vuxna har en patetisk rädsla för barn. För sitt eget

ansvar som vägledare.

"Stoppa ungdomsvåldet" säger en tidningsredaktör. "Bra sagt" svarar läsarna. Jag lovar, i morgon när en handfull fjortisar gapar i deras vagn kommer både tidningsmannen och läsarna sitta där som viljelösa våp och låtsas som att det regnar.

Biffiga 18-åringar förstår jag att ingen vill tillrättavisa, de är redan förlorade, men 12-åringar?! De må verka hur kaxiga som helst, men om du ryter till blir de möss. Och viktigast av allt inser de var gränserna går."

/Krönika från Aftonbladet 07-10-12

Jag önskar jag sagt det...

2007-10-12 @ 17:22:55 Lämna en kommentar! (1)Dagens kalkon

är internationella organisationen, FIFA, som idag presenterade 30 spelare som slåss om titeln "Världens bäste spelare 2007". Zlatan Ibrahimovic var inte ens nominerad bland de trettio spelarna. Skandal är ett ord som inte ens räcker till i sammanhanget.

För övrigt har det varit en nyttig dag idag. Först gymnastik på jobbet i 45 minuter och nu hemkommen från ett gympass. Tänk om varje dag var så bra. :) För att göra dagen än bättre väntas Malin komma hit för film, det blir antingen Dagboken eller Efter bröllopet. Två fantastiska filmer!
2007-10-10 @ 21:00:27 Lämna en kommentar! (5)Stoppa det meningslösa våldet!

Skriv under kampanjen "Stoppa det meningslösa våldet nu!" och visa omvärlden att du bryr dig. Att du inte tolererar att ungdomar har ihjäl varandra. Du accepterar inte att det blir färre och färre poliser på våra gator. Ingen vill ha ett samhälle där den starke överlever och den svage mördas. Säg ifrån och gör det nu!

Skriv under kampanjen här!


2007-10-08 @ 23:01:18 Lämna en kommentar! (1)Jag är kanske känslig men...

är det inte hemskt? Vad visar bilden för dig? Är det någonting du reagerar på? Bilden hör ihop med en artikel om att ha sex med sina ex-flick/pojkvänner. Men vi fokuserar på bilden. Varför upprör den mig men kanske inte dig? Kommentera och gissa vad jag vill ha sagt...
2007-10-08 @ 20:17:53 Lämna en kommentar! (5)Silent movies

Är på gång att köpa två stumfilmer av hög klass:

Dr. Caligaris kabinett (1920) och Pansarkryssaren Potemkin (1925). Den sistnämna förtjänar en titt igen eftersom jag inte gillade den första gången jag såg den. Pansarkryssaren... däremot, oj ett sådant mästerverk.
2007-10-08 @ 19:31:45 Lämna en kommentar! (2)Che Guevara

Idag är det 40 år sedan Che Guevara mördades av CIA-stödda bolivianer...


2007-10-07 @ 22:05:31 Lämna en kommentar! (0)Sicko

Michael Moores nya dokumentärfilm, Sicko, har precis setts av Peter. Filmen är, precis som de tidigare filmerna Fahrenheit 9/11 och Bowling for Columbine, fantastisk. Många tycker att Moore vinklar sina filmer till det absurda måttet och visst gör han väl det. Det är dock då man får se sanningen och verkligen förstår hur saker och ting ligger till.

I USA har 50 miljoner människor inte råd med privat sjukförsäkring men filmen handlar inte om dem utan om de 250 mijoner som har försäkring. Sicko handlar inte om mannen som fick välja att antingen behålla sitt ringfinger eller sitt långfinger eftersom han bara hade råd att betala det ena fingret. Sicko handlar om de personer som trots allt har en sjukförsäkring men, trots detta, inte har råd med att betala sina sjukhusräkningar.

I USA kostar en inhalator 840 SEK medan en liknande, i princip likadan, kostar 35 öre i Cuba. I filmen tar Moore med sig ett gäng amerikaner som frivilligt ställde upp och räddade liv den 11 september 2001 men som inte fått någon sjukvård betald av staten för att denna anser att personerna inte har rätt försäkring, till Guantanamo. Sjukvården som finns på amerikanernas bas på Cuba är bättre än medborgarnas egna på fastlandet och Michael Moore tyckte givetvis de kunde få bra vård där. Terroristerna fick toppenvård så varför inte hjälpa sina "hjältar" som brandmännen och annan personal kallas efter 9/11.

De nekades sjukvård (givetvis) på Gitmo och Moore stot handfallen på en kommunistisk ö. En ö som varje amerikan, sedan barnsben, lärt sig hata. Castro avsatte amerikanernas favoritdiktator Batista och gjorde en revolution som innebar ett drägligare liv för många kubaner, så inte kunde de tänka sig hjälpa amerikanerna som kom  på besök? Jo visst, de behandlades likadant som Cubas egen befolkning och fick mycket bra vård och kunde åka hem till USA med nya tandproteser, billigare medicin och friskare kroppar.

Amerikas sjukvård ligger i händerna, dels i medicinföretagens och dels i politikernas, och det finns så många undantagsregler gällande de privata sjukvårdsförsäkringarna att man kan skriva en hel uppsats om bara undantagen. Försäkringarna gäller inte det ena, inte det andra, med andra ord så gäller försäkringen knappt någon sjukdom alls.

Michael Moore reser till både Frankrike och Kanada för att se hur deras länders sjukvård fungerar. Han möts av en allmän sjukvård som är kostnadsfri eftersom allt betalar igen sig med hjälp av skatter. Trots höga skatter så har både franska medborgare och kanadensiska drägliga lig. Liv som de aldrig fått i ett land som USA.

Sicko innehåller sentimentalitet och Moore vinner mycket på detta eftersom tittaren får empati med människoöden som varvas med tragisk musik. Moore vet hur man gör dokumentärer och han är troligtvis världens främste inom sitt gebit. Sicko rekommenderas starkt och den tål att ses även av Moore-hatare för slutet håller högsta klass. Det finns en website som är anti-Moore och som försöker stjälpa honom i hans arbete i den dokumentära världen med lögner och andra sarkastiska inlägg. Det uppkom dock ett problem för sidans ägare - hans fru blev plötsligt sjuk och han var tvungen att lägga ner sidan för att fruns sjukvård kostade alltför mycket. Michael Moore fick givetvis reda på detta och sände killen en check som han skulle använda till frugans sjukvård. Killen tackade och frun kunde räddas samtidigt som han slapp stänga igen sin anti-Moore-sida.

Men som Moore säger, vi sitter i alla samma båt, så varför inte hjälpa varandra?
2007-10-07 @ 12:34:28 Lämna en kommentar! (4)Bloggtorka

...beklagar...
2007-10-07 @ 01:58:38 Lämna en kommentar! (0)Ett halvt ark papper

..är troligtvis den finaste novell jag någonsin läst. August Strindberg kunde verkligen skriva...

Sista flyttningslasset hade gått; hyresgästen, en ung man med sorgflor på hatten, vandrade ännu en gång genom våningen för att se om han glömt något. - Nej, han hade icke glömt något, absolut ingenting; och så gick han ut, i tamburen, fast besluten att icke mer tänka på det han upplevat i denna våning. Men se, i tamburen, invid telefonen, satt ett halvt ark papper fastnubbat; och det var fullskrivet med flera stilar, somt redigt med bläck, annat klottrat med blyerts eller rödpenna. Där stod det, hela denna vackra historia, som avspelats på den korta tiden av två år; allt han ville glömma stod där; ett stycke mänskoliv på ett halvt ark papper.

Han tog ner arket; det var sådant där solgult konceptpapper, som det lyser av. Han lade det på salskakelugnens kappa, och lutad över detsamma läste han. Först stod hennes namn: Alice, det vackraste namn han då visste, därför att det var hans fästmös. Och numret - 15 11. Det säg ut som ett psalmnummer i kyrkan. Därpå stod: Banken. Det var hans arbete. det heliga arbetet, som gav brödet, hemmet och makan, grunden till existensen. Men det var överstruket! Ty banken hade störtat, men han hade räddats över på en annan bank, dock efter en kort tid av mycken oro.

Så kom det. Blomsterhandeln och hyrkusken. Det var förlovningen, då han hade fickan full av pängar.
Därpå: möbelhandlarn, tapetserarn: han sätter bo. Expressbyrån: de flytta in. Operans biljettkontor: 50 50. De äro nygifta och gå på Operan om söndagarna. Deras bästa stunder då de själva sitta tysta, och råkas i skönhet och harmoni i sagolandet på andra sidan ridån.
Här följer ett mansnamn, som är överstruket. Det var en vän, som nått en viss höjd i samhället, men som icke kunde bära lyckan, utan föll, ohjälpligt, och måste resa långt bort. Så bräckligt är det!

Här synes något nytt ha inträtt i makarnes liv. Det står, med en fruntimmershand, och blyertspenna: "Frun". Vilken fru? - Jo, den med den stora kappan och det vänliga deltagande ansiktet, som kommer så tyst, och aldrig går genom salen, utan tar korridorvägen till sängkammaren.
Under hennes namn står Doktor L.
För första gången dyker här upp namnet på en släkting. Det står "Mamma". Det är svärmodren, som diskret hållit sig undan för att icke störa de nygifta, men nu påkallas i nödens stund, och kommer med glädje, efter som hon behövs.

Här börjar ett stort klotter med blått och rött. Kommissionskontoret: jungfrun har flyttat, eller skall en ny anställas. Apoteket. Hm! Det mörknar! Mejeribolaget. Här rekvireras mjölk, tuberkelfri.
Kryddbon, slaktarn etc. Huset börjar skötas per telefon; då är husmodren icke på sin plats. Nej. Ty hon ligger till sängs.

Det som sedan följde kunde han icke läsa, ty det börjar skymma för hans ögon, som det måtte göra för den drunknande på havet, när han skall se igenom salt vatten. Men där stod: Begravningsbyrån. Det talar ju nog! - En större och en mindre, underförstått, kista. Och i parentes var skrivet: av stoft.

Sedan stod där intet mer! Stoft slutade det med; och det gör det.
Men han tog solpapperet, kysste det och lade det i sin bröstficka.
På två minuter hade han genomlevat två år av sitt liv.
Han var icke böjd, när han gick ut; han bar tvärtom sitt huvud högt, som en lycklig och stolt människa, ty han kände att han dock ägt det skönaste. Hur många arma, som aldrig fått det!
2007-10-04 @ 20:43:27 Lämna en kommentar! (4)Legalisera prostitutionen

Sveriges lagar fördömer prostitution och sexköp sedan 1 januari 1999. Medan Sverige ser prostitution som något förkastligt så håller man, i länder som England, Holland, Tyskland och Schweiz, på att gå motsatt väg. I dessa länder försöker man göra prostitutionen till någonting naturligt och icke-tabu. Man försöker alltså skapa drägliga villkor och förutsättningar för de som faktiskt vill arbeta i branschen.

Jag kan inte se det förkastliga i att legalisera prostitution som ett yrke. Det är ett yrke att vara filmstjärna, oavsett om det handlar om porrfilmer eller amerikanska actionfilmer. Frågan är då varför jag anser detta...

Samhället skulle få bukt med det stora mörkertal vad gäller könssjukdomar. Samhället skulle få en bättre syn på kvinnorna om dessa fick jobba med någonting som inte är olagligt eller tabu. Ultrafeminister får säga vad de vill men det  finns faktiskt kvinnor (och män) som inte ser prostitution som någonting nödvändigt ont utan gärna har sex med andra människor. Varför ska dessa inte kunna få mötas under ordnade former?

Givetvis är jag emot att människor äger andra människor men om sanningen ska fram så ägs vi alla av någon. Det ska i en prostituerad värld inte finnas någon hallick som tar 95 % av sexsäljarnas inkomst utan summan ska, bortsett från skatt, gå direkt ner i säljarens ficka. Köparen ska inte behöva smyga och kallas för torsk och ses som en kvinnoutnyttjare. Bordeller kanske är en form som skulle kunna fungera rent praktiskt eftersom det underlättar för både säljare och köpare. De stora förlorarna skulle då bli hotellen runt om i landet.

Att det 2007 inte är tillåtet att få ha sex när man vill kan jag anse som lite sanslöst. Vi lever i en värld där frihet och individualisering är två stora begrepp som målas upp på vackert papper men i själva verket är vi inte alls fria. Det finns en massa regelverk och lagar som säger att vi inte får göra si och vi får inte göra så. Vi får inte ens dö frivilligt och inte heller få sex, eller vrför inte bara närhet. Det finns ju de som köper "sex" i form av en varm famn och fortfarande behåller kläderna på sig i ett möte med säljaren.

Sex är helt naturligt så länge det håller sig inom lagens ramar och borde därför inte vara tabu i ett samhälle som vårt...

2007-10-03 @ 18:36:00 Lämna en kommentar! (4)Hultsfred - en kanonkommun skolmässigt sett

Enligt en undersökning placerar sig Hultsfred kommun och dess två högstadieskolor på en hedrande 284:eplats av Sveriges 290 kommuner. Undersökning handlar om skolkvalitet. En imponerande placering, jag hade gissat att de skulle hamna sämst.

290. Kinda

289. Haninge

288. Lilla Edet

287. Timrå

286. Munkfors

285. Sollefteå

284. Hultsfred

...and it gonna be worse, i think!

2007-10-02 @ 15:54:58 Lämna en kommentar! (1)Prostitution borde legaliseras

Egentligen skulle jag skriva en argumenterande text om varför prostitution borde vara lagligt men hittade en nyhet på nätet som var mycket coolare. Jag sparar mina argument för sexverksamheten till en annan gång.

Spice Girls ska göra ett par konserter i London i vinter och över en miljon människor hade förbokat biljetter. När biljetterna sedan släpptes tog dessa slut på 38 sekunder. Trettioåtta sekunder.. Sanslöst. Har folk inte glömt bort hur SG verkligen lät? Då var det nittiotal och acceptabelt att göra usel musik men nu är det ändå 2007...

38 sekunder....

Kvällens låt får bli en uppspeedad (cirka 8,5 ggr) 4 sekunder med Magnus Uggla...
2007-10-01 @ 21:10:01 Lämna en kommentar! (6)Morgonens låt

är fina Nine million bicycles med Katie Melua...

2007-10-01 @ 06:55:41 Lämna en kommentar! (2)Om bloggens upphovsman

Peter Andersson