Peter - snart i en kommun nära dig!

Mitt första debattinlägg i tidningen kostade mig troligtvis jobbet och frågan är vad kommande inlägg ska kosta mig den här gången. Kanske tvingas till emigrering från kommunen eller så går jag i exil. Vi får se. Så här är kommande debattinlägga iallafall:

Medborgare.

Man blir mörkrädd när man ser hur många av er som sitter hemma vid köksbordet och spyr galla på invånare i grannorten. Många är ni, dock precis som politikerna, som missförstått hela frågan. Det är inte antal mil till skola som retar gallfeber på Virserumsborna utan kvalitén på den skola som komma skall. Att politikerna inte vet bättre, det är vi alla medvetna om men det får vi ta, men jag hade hoppats att medborgarna i kommunen kunde tänka lite längre än de flesta insändare gjort.


På fullmäktigemötet i måndags kväll pratade de politiska representanterna som var för Centralskolans existens om pedagogik, trivsel och arbetsmiljö. Förespråkare, med Bergman i spetsen, pratade bara om hur trevligt de tyckte att de hade det när de själva fick byta skola och hur trevligt det var att åka buss. Det var även sorgligt att det fanns socialdemokrater och vänsterpartister som var för en nedläggning av skolan. Jag som hela tiden trott att dessa partier stått för bra utbildning och god välfärd men nu inser jag att (s) numera måste betraktas som "Det nya borgarpartiet" med parollen "Pengar först, människor sen".

Alla ni Hultsfredbor som pratat er varma om ett gemensamt högstadium. Föredrar ni att era barn går i en klass med 29-30 elever eller 22-24? Som pedagog och förhoppningsvis framtida förälder föredrar jag utan tvekan den mindre klassen. Det är helt absurt att ni snöat in er på avstånd och prestige och alla andra begrepp ni häver ur er. Ni tänker inte på eleverna utan bara på ert Virserum/Hultsfredshat!

Själv är jag Hultsfredsbo och jag tycker om Hultsfred som by men däremot arbetar jag på Centralskolan och jag älskar skolan och är förtjust i den blomstrande bygd som växt upp. Men bara för att jag arbetar i Virserum betyder ju inte det per automatik att jag ogillar Albäckskolan. För som jag nämnde inledningsvis, jag ser till eleverna, inte till avståndet till skolan. Jag anser att man kan åka buss till sin skola, oavsett om den ligger i Virserum eller i Hultsfred.

Varför ska då Centralskolan vara kvar?

- Politikerna (fråga mig inte hur de blev valda) är övertygade om att, när eleverna gått tre år på högstadiet i Hultsfred, mer än gärna fortsätter tre år till i den intilliggande byggnaden: Hultsfreds gymnasium. Idioti in absurdum! Givetvis kommer det leda till en negativ och spegelvänd utveckling: de flesta har efter tre års högstadiestudier tröttnat på bleka (som det trots allt är för ungdomar) Hultsfred och ser sig mer än gärna om efter andra skolor i andra orter. I gymnasievalet 2008, då dagens nior i Virserum valde gymnasium, så var det cirka 40% som valde centralorten. Våra ungdomar vill lämna kommunen för att pröva sina vingar. Utan föräldrar, utan förpliktelser och utan tjat. Det måste väl ändå ses som positivt att de överväger tanken att lämna sina trygga hem?

Att inbilla sig att eleverna ska stanna kvar ytterligare tre år är i mina ögon rent patetiskt. Men sanningen är ju den att man har satsat så mycket pengar på gymnasiet att man inte har råd med andra metoder än att lägga ner Centralskolan och försöka tvinga in eleverna i skolan med en nybyggd entré.

MEN. Missförstå mig inte nu. Jag hoppas givetvis att så många som möjligt söker in till ortens gymnasium eftersom detta genererar pengar och en bättre samhällsutveckling för oss kommunmedborgare (oavsett var man bor). Jag tror bara inte på politikernas metod.

- Jag föredrar elever i tre stycken tvåparallelliga årskurser, som det blivit om Centralskolan fått vara kvar, framför tre fyrparallelliga, som en framtida högstadieskola i Hultsfred innebär.  

- Med mindre skolor blir det bättre gemenskap och framförallt i en F-9-skola då lärarna och eleverna känner varandra sedan begynnelsestadiet. Detta främjar både elevernas sociala kontaktnät och lärarnas pedagogiska samarbete.

- Många tror att det inte kommer finnas lärare att tillgå om man låter två skolor vara kvar. Då kan jag ju bara säga, som arbetat i dessa båda skolor, att det finns fruktansvärt många lärare, både yngre och äldre, (i båda skolorna) som har utmärkta utbildningar och besitter en hög kunskapsnivå. Att detta skulle vara ett hinder tror jag därmed inte. Flertalet av oss lärare har även flera ämnen som man är behörig i. Personligen är jag behörig i svenska och SO (religion, historia, samhällskunskap och geografi) och flertalet lärare har minst två ämnen man undervisar i.

Demokratiseringsprocessen verkar tyvärr avstannat i kommunen eftersom alla bara vill (tvingas?) dansa efter ordförande Bergmans pipa och som kommuninvånare vägrar jag acceptera dessa kubanska metoder. Det är medborgarna och professionen (i detta fall lärarkåren) som ska få sista ordet i den här frågan så jag ber er kommuninvånare att sluta upp tillsammans, oavsett postnummer. Det handlar inte om några mil hit eller dit utan om våra barns skolgång och deras framtid men faktum kvarstår: en klass med 22 elever är bättre än en med 29 - ur alla avseenden...


Peter Andersson, lärare i kommunen
Tvungna att skriva fel?

Är det konstigt att våra skolelever stavar illa när landets dagstidningar, i det här fallet Expressen, stavar lika illa?Expressens nätsida 25 februari 2008and the Oscars goes to...

Natten mellan söndag och måndag är det dags. I år är det kanal 5 som har hand om sändningarna efter flera års frånvaro. Nu ska det också tyvärr erkännas att galan går för sent för att Peter ska kunna se den eftersom han har ett arbete att glänsa med. Så nu följer vinnarna, för er som inte har möjlighet att se galan så kan ni bara läsa här...

Bästa film
Försoning, There will be blood, Michael Clayton, Juno, No country for old men

Juno och Michael Clayton väger alldeles för lätt i kategorin så priset står mellan de tre övriga filmerna. Bröderna Cohens No country... tror jag dock får svårt att hålla hela vägen ut och There will be.. är aningen överskattad så jag lägger min röst på att Keira Knightleys försoning tar hem den åtråvärda statyetten.

Bästa kvinnliga skådespelare
Cate Blanchett (Elizabeth - de gyllene åren), Julie Christie (Away from her), Marion Cotillard (La Vie en Rose), Laura Linney (Savages), Ellen Page (Juno)

Eftersom jag är övertygad om att Blanchett får statyett för bästa biroll går hon lottlös från den här kategorin. Hennes roll i Elizabeth är ingen höjdare direkt och sedan är det tragiskt om man följer upp förra årets vinnare (Helen Mirren för rollen som Queen Elizabeth den nu levande) med ännu en engelsk lady. Ellen Page är strålande som Juno men det blir troligtvis Marion Cotillard vars gestaltande av Edith Piaf var extraordinär.

Bästa manliga skådespelare
George Clooney (Michael Clayton), Daniel Day-Lewis (There will be blood), Johnny Depp (Sweeney), Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah), Viggo Mortensen (Eastern Promises)

Daniel Day-Lewis...kommentar överflödig

Bästa manliga biroll
Javier Bardem (No country for old men), Casey Affleck (The coward of...), Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilsons war), Hal Holbrook (Into the wild), Tom Wilkinson (Michael Clayton)

Javier Bardem var outstanding i Gråta med ett leende, och han är lika fantastisk i Cohens film och jag hoppas att man inte ger statyetten till Affleck brother utan vågar ge den till Bardem.

Bästa kvinnliga biroll
Cate Blanchett (I´m not there), Ruby Dee (American Gangster), Amy Ryan (Gone baby gone), Tilda Swinton (Michael Clayton), Saoirse Ronan (Försoning)

Amy Ryan var strålande, Ruby Dee helt okej vilket både Tilda och saoirse men det som Cate Blanchett levererar i filmen om Bob Dylan är något sanslöst. I klass med när Witherspoon vann för sin insats i Walk the line, fast upphöjt till tre.

Bästa animerade film
Surf´s Up, Ratatouille, Persepolis

Franska Persepolis är alldeles för vuxenanpassad och inte alls stilfulla animationer. Filmen har dock en överlägden berättelse jämfört med de övriga två. Surf´s Up var en billig kopia på Maadagaskar och allt annat om pingviner och savann-djur. Disneys/Pixars Ratatouille smeker hem kategorin busenkelt...


Så.. Nu behöver ni inte sitta uppe och vaka på galan...
2008-02-23 @ 16:17:06 Lämna en kommentar! (4)Bono is the king

Noterbart är att U2 låst in sig i studion för ett nytt album. Great!

Jag börjar få abstinens. Vill inte ha lov längre. Vill träffa mina elever. Avskaffa loven...

Okej, inte sommarlovet då ;)
2008-02-20 @ 14:11:07 Lämna en kommentar! (1)Castro och läkarna

Dagens stora nyhet är att Fidel Castro lämnar posten som regeringschef på Kuba. Vad ska man säga. Det kanske sker en utveckling vad gäller demokratiseringen på ön och det är bara positivt.

Aftonbladet har en undersökning på sin nätsida som handlar om vilken tv-doktor man helst skulle vilja bli undersökt av. Alternativen

Doktor House (House)
Mc Dreamy (Grey´s anatomy)
Dr Abbey Lockhart (City-akuten)
Dr Christian Troy (Nip/Tuc)
Skärgårdsdoktorn (Skärgårdsdoktorn)
Dr Cox (Scrubs)
Dr Meredith Grey (Grey´s anatomy)
Dr Addison Shepard (Grey´s anatomy)

...gör det enkelt - Meridith Grey utan tvekan. Jag har en liten crush på henne! Abbey Lockhart i Cityakuten skulle inte heller göra ont ;)
2008-02-19 @ 16:00:04 Lämna en kommentar! (4)Sanslöst

Läste precis att vår kommunchef tjänar 80 000 kronor i månaden och sitter just nu i nya löneförhandlingar...

Skrattretande är ett adverb som inte räcker till...
2008-02-18 @ 13:45:51 Lämna en kommentar! (0)Vår!

Värsta vårvädret ute jue!

Bjuder far på en kopp kaffe på byns café...
2008-02-18 @ 11:02:08 Lämna en kommentar! (0)1,5 meter njutning

Dagens TV-tips:

Kunskapskanalen klockan 19:00   -- Hur man masturberar en elefant

Dokumentär. Om hur några pionjärer på området försöker rädda de sista spillrorna av världens mest betydande och storslagna djurarter från utrotning. Hur masturberar man en elefant? "Med försiktighet", skulle väl de flesta svara. För Thomas Hildebrandt, är det en vana. Han försöker få elefanter och noshörningar i stämning för älskog och sex, och visar också varför det är en dålig idé att beröra elefantens penis. Han kollega har fått en blåtira av en elefantpenis - den är 1,5 m långa - deras mission är inte riskfri.

Missa inte!

2008-02-16 @ 13:25:13 Lämna en kommentar! (2)Framtidens skola

Det var möte igår. Centralskolans vara eller icke vara diskuterades. Mycket tyder på att det startas en friskola om nu inte kommunen gräver fram några iq och bestämmer att högstadiet i Virserum, mot alla odds, ska få leva vidare även över 2012.

Det var bra uppslutning på mötet där föräldrar, lärare och företagsledare infann sig. Som lärare på den nuvarande kommunala skolan var man tvungen att stötta samhället i frågan - trots att jag troligtvis flyttar från kommunen till sommaren. Det finns fantastiska lärare på Centralskolan så givetvis måste dessa få chansen att bedriva en annan skola - om så en friskola. Jag hade mer än gärna deltagit i processen men ödet vill annat...


2008-02-15 @ 21:54:54 Lämna en kommentar! (1)Snart sportlov

Om drygt sju dagar är det sportlov och man är ledig från skolan en hel vecka. Jag älskar mitt arbete och min arbetsplats och ni stabila bloggläsare vet redan om detta. Dock ska det bli skönt att få lägga undan nationella prov och tjafs med bångstyriga elever bakom sig i sju dagar.

Imorgon ska jag ha den näst sista träffen med de dator-glada pensionärerna och på onsdag är det föräldramöte med klassen.

Annars? Tja, imorgon får bror veta hur framtiden ska se ut. Op eller inte. Hoppas på ett lyckligt slut iallafall.

Vi hörs!
2008-02-11 @ 21:31:09 Lämna en kommentar! (1)Don´t you dare...

Mår dåligt.

Jag var arg på mina elever idag. Tappade tålamodet. Tröttnade efter att ha sagt till en elev att inte väga på stolen. För femtioelfte gången.

- Om det regnar hörapparater imorgon, räck ut handen och ryck åt dig en...

Jag svor. När eleverna inte orkade leta upp svaren till instuderingsfrågorna i boken.

- Ni är för jävla lata när ni inte läser texten i boken utan frågar mig istället...

En timme tidigare fick jag veta att storebror mår dåligt.

Faktum kvarstår. Inte mina elevers fel att det som hänt har hänt. Är jag en dålig lärare eller bara en människa som alla andra?

- Peter, är du sur idag?

Jag fick den frågan under samma lektion. Måste berätta för dem imorgon.

Det är så många tankar som flyger upp på en och samma gång när något tråkigt händer. Den 28 maj är det tio år sedan mamma dog. Förra året dog både mormor och morfar. När fan ska eländet ta slut?

Det är i sådana här stunder jag vill ha någon som tröstar mig. När jag biter sönder kudden i sömnen. När jag gråter floder i soffan. Det är då jag behöver det som mest.

Daniel, du skulle bara våga...
2008-02-05 @ 22:47:34 Lämna en kommentar! (6)Cage går in i buren

Enligt dagens nätupplaga av Aftonbladet funderar skådisen Nicolas Cage på att lägga ner sin filmkarriär.
Helt rätt, Mr Stoneface. Läggg av medan du känner att du inte har mer att ge. Gör inte som DeNiro utan kryp in i buren medan du har stoltheten kvar.

1996 vann Nic sin enda Oscarsstatyett av de två gånger (den andra var "Adaptation") han varit nominerad. Det var "Farväl Las Vegas" som hjälpte honom få den åtråvärda gubben.

2009 har Electric God premiär. Det återstår att se om det blev hans sista roll. Jag tvivlar men skulle dock dra en lättandes suck.
2008-02-03 @ 11:36:47 Lämna en kommentar! (1)Tänk efter en stund...

Du kliver upp på morgonen och din dag blir förstörd, bara för du inte kan välja vilken av dina 30 tröjor du ska ha på dig, och på Moskvas gator fryser en 14-årig flicka ihjäl för hon inte har en enda tröja att ta på sig.

Du går till skolan och klagar och tycker synd om dig själv för alla läxor du fått. Och i Indien gråter en 10-årig pojke för han aldrig kommer få börja skolan.

Du går till matsalen för lunch och påpekar den äckliga maten och slänger i stort sett allt du har på tallriken. I Sudan dör en 2-årig flicka av grov undernäring och vätskebrist.

Du kommer hem och förbannar din mamma för att du måste hjälpa till att tömma diskmaskinen. Och i Somalia blir en 8-årig pojke slagen för han somnade efter 10 timmars arbete i hemmet.

Din kväll blir förstörd när du upptäcker en finne på hakan, och i Kambodja dör en 11-årig flicka och hennes lillebror i Aids.

Gråt inte över pojkarna som dör, över flickorna som inte överlever, för tårar räddar inga liv. Res dig upp och förändra för en instinkt om att förnyelse behövs för att rädda världen !


2008-02-02 @ 22:07:12 Lämna en kommentar! (2)Om bloggens upphovsman

Peter Andersson