Svensk överskattning i kubik

Vi svenskar är troligtvis världsbäst på att överskatta vår egen förmåga. Jag ska härmed lista två bra exempel på att vi ibland har våra fötter långt ovanför jordytan.

Det svenska bronset...

Det är i dagarna exakt femton år sedan som svenska herrlandslaget tog brons i fotboll borta i USA. "När vi gräver guld i USA" är många fans favoritlåt och givetvis stavas anledningen till detta - brons. Låten i sig är värdelös men eftersom den koppplas samman med bronset så blir den per automatik bra.

Sveriges landslag hade fantastiska spelare och då främst Thern, Schwarz, Andersson och Dahlin. I gruppspelet mötte man Brasilien (1-1), Kamerun (2-2) och Ryssland (3-1) och gick tillsammans med Brasilien vidare från gruppen. I åttondelsfinalen fick Sverige möta Saudiarabien. Man vann enkelt med 3-1 och stötte på Rumänien som man besegrade efter ett osannolikt straffdrama efter att Andersson nickat in 2-2 i förlängningen. Semifinalen blev tung, framförallt när Schwarz blev utvisad kunde Brasilien vinna med 1-0.  Bronsmatch iallafall och Bulgarien förnedrades med 4-0.

Vart jag vill komma? Jo, Sverige mötte Saudiarabien, Rumänien, Bulgarien i slutspelet och bortsett från sydamerikanska Brasilien var det inga stornationer vi mötte. Alltså anser jag att bedriften att ta brons i USA-VM är något överskattad.

Den svenska skivan...

Jakob Hellman har enligt många fans och lika många kritiker gjort den bästa svenska skivan - ever! "Och stora havet" är en förstklassig skiva men anledningen till att den är så upphaussad är att Hellman inte gjort någonting efter den skivan 1989. Anledningen till att han bara gjorde en är enkel. Den kunde aldrig leva upp till debuten och därför blev det så att Jakob struntade i uppföljaren. Han skulle bara bli en medelmåtta om han försökt och idag lever han och hans skiva kvar i en myt som i mina ögon är ännu ett svenskt överskattande men den här gången i kubik...


Kommentarer

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Egen Bloggadress:

Jo, det var en sak jag ville säga...

Trackback