Filmåret 2010

Med tre dagar kvar av året är det dags att summera filmåret 2010. Som helhet var det inget jätteintressant år utan vi ser egentligen bara fram emot 2011. Top10 och andra utnämningar bjuder jag iallafall på:


10: Heartbreaker

Alex och hans syster ägnar sig åt att bryta upp förhållanden. De hyrs in av en rik man för att bryta upp hans dotters bröllop. Enda problemet är att de bara har en vecka på sig.

Vanessa Paradis och Romain Duris är behållningen i Pascal Chaumeils franska komedi.

09: The Kid

Kevin Lewis genomlider dagarna utan mat i Londons fattigaste kvarter, blir slagen av sina missbrukande föräldrar, mobbad i skolan och ignorerad av socialen. Hans liv tillhör aldrig honom själv, inte ens när han blir placerad på fosterhem. Några år senare är han känd som "The Kid", en boxare som lever på illegala matcher i den undre världen. Men en dag ändras allt och chansen till ett ljusare liv står för dörren...

Jag är svag för verklighetsbaserade filmer och The Kid är inget undantag utan ytterligare ett exempel på att man borde införa körkort för att få bli förälder. Historien påminner lite om "Pojken som kallades Det"-böckerna och det suveräna skådespeleriet av Natascha McElhorne som tyrannisk mor lämnar avtryck på näthinnan.

08: En ganska snäll man

Ulrik släpps motvilligt ut ur fängelset efter att ha avtjänat tolv år för mord. Nu måste han lära sig leva med sitt förflutna och lära känna världen på nytt: Hans son har en fästmö. Hennes familj ser inte med blida ögon på mord. Ulrik är en ganska snäll man. Men hur snäll kan man egentligen vara?

Norge står för första skandinaviska filmen på listan och det är mycket tack vare svensken Stellan Skarsgård suveräna agerande framför kameran.

07: The Social Network

En sen kväll 2003 sätter sig Harvardstudenten och dataprogrammeringsgeniet Mark Zuckerberg ner vid sin dator och börjar intensivt jobba med en ny idé. Ur allt bloggande och programmerande växer det fram som snabbt ska komma att bli ett globalt socialt nätverk och en revolution inom kommunikation. Bara sex år och 500 miljoner kompisar senare är Mark Zuckerberg den yngsta biljonären genom tiderna… men för den här entreprenören så leder framgången till både privata och rättsliga komplikationer.

Efter alla famösa hyllningar togs jag ned på jorden rätt snabbt. David Finchers film är absolut mycket sevärd, spännande och innehåller framförallt bra och vassa dialoger. Men den når i mina ögon inte upp till toppbetyget även om Jesse Eisenberg är strålande i huvudrollen.

06: Toy Story 3

En av leksakers värsta farhågor är saker och händelser som förhindrar att någon leker med dem. Den allra värsta farhågan är dock att bli ifrånväxt, att bli bortglömd... Woody, Buzz Lightyear och resten av Andys gamla leksaker oroar sig över vad som kommer att hända när Andy snart lämnar sitt barndomshem för college.

Avslutande delen i trilogin om leksakerna där första Toy Story var stilbildande som den första animerade filmen. Man knyter ihop säcken mycket bra och det är tragiskt att det inte kommer någon mer film om Woody och kompani.

05: Draktränaren

Ett äventyr som utspelar sig i en mytisk värld befolkad av väldiga vikingar och vilda drakar. Historien kretsar kring en tonårig viking som lever på ön Berk, där det är en livsstil att slåss mot drakar. Snart är det dags för initiering, den stora chansen att visa sig värdig för hans stam och hans far. Men när han möter, och även blir vän med, en skadad drake vänds hans värld upp-och-ner.

Det kommer onekligen bli intressant i februari när oscar för bästa animerade film utses. Shrek och Toy Story kommer få en stark utmanare i Draktränaren som överraskade mig mycket positivt.

04: Svinalängorna

Baserad på Susanna Alakoskis bok Svinalängorna och skildrar en finsk familj, märkt av missbruksproblem, i miljonprogramsområdet Fridhem i Ystad under 60- och 70-talet. Området fick öknamnet ”Svinalängorna”.

Den svenska filmen står sig, i skandinaviska mått mätt, bra det här året och mycket tack vare Pernilla August långfilmsdebut som regissör. Med sig har hon teamet Ola och Noomi Rapace, även om de under inspelningen bröt upp, och dessa gör det mycket bra.

03: Hämnden

Anton arbetar för en humanitär organisation och pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i Danmark där han har två små söner. Han har svikit sin älskade hustru, Marianne, och de försöker nu att vänja sig vid ett liv utan varandra. Samtidigt börjar Antons 10-årige son Elias lära känna och bli vän med en ny pojke i klassen. Denna ovanliga vänskap utvecklas snart till en oroande allians som hotar att förstöra landsbygdsidyllen för alltid.

Dock är det danska dramat som är Skaninaviens bästa film 2010 och hur kan det inte bli annat än bra när Mikael Persbrandt och Ulrich Thomsen finns i samma film som dessutom regisseras av Susanne Bier? Barnskådespelarna är liksom allt annat också mycket mästerliga.

02: Shutter Island

Året är 1954, mitt under det brinnande Kalla kriget. Sheriff Teddy Daniels och hans nye partner Chuck Aule kallas till Shutter Island för att undersöka det osannolika försvinnandet av en kvinnlig massmördare som tycks ha rymt från ett låst rum på det ogenomträngliga Ashecliffe Hospital. Omgivna av snokande psykiatriker och livsfarliga psykopater på en avlägsen, vindpinad ö förstår de båda poliserna snart att inget är som de först trott.

Säg Martin Scorsese och Leonardo DiCaprio och jag sätter en femma direkt. Dessa två kan onekligen inte misslyckas med filmer (läs Gangs of New York, The Aviator och The Departed) och med Patient 57 (som förlagans bok heter). Ett mörkt suggestivt mästerverk!

01: Inception

Dom Cobb är en skicklig tjuv, den absolut bästa i den farliga konsten i att extrahera: att stjäla värdefulla hemligheter från djupt inne i det undermedvetna under drömstadiet när hjärnan är som mest känslig. Cobbs ovanliga förmåga har gjort honom till en åtråvärd spelare i denna förrädiska nya värld av industrispionage, men det har också gjort honom till en internationell flykting och kostat honom allt han någonsin älskat. Nu erbjuds Cobb en chans till försoning. Ett sista jobb skulle kunna ge honom tillbaka hans liv men bara om han kan uppnå det omöjliga – inception. Istället för den perfekta stöten, så måste Cobb och hans grupp av specialister lyckas med det omvända; deras uppgift är inte att stjäla en idé utan istället att plantera en. Om de lyckas så skulle det kunna vara det perfekta brottet. Men hur mycket planering och expertis de än har så kan inget förebereda gruppen på den farliga fienden som verkar förutse alla deras drag. En fiende bara Cobb kunde ha förutsett.

Årets film - egentligen utan konkurrens och Christopher Nolan har skrivit ett nytt kapitel i filmhistorien. Leonardo (återigen) och hans gelikar gör en fantastiska film som verkligen sätter igång diskussioner efteråt. Det här är snyggt, fantasirikt och underhållande och det är egentligen bara musiken av Hans Zimmer som är överflödigt.


Årets svenska fiasko:

Kommissarie Späck - helt utan konkurrens. Det skulle möjligen vara de tolv Beck-filmerna som släppts under året.

Årets utländska fiasko:

Letters to Juliet - Visst minns vi söta Amanda Seyfried som söt charmtrolll i Mamma Mia men varför i hela världen skrev hon på den här rullen för. Fruktansvärd ångest genom hela filmen trots Seyfried och Gael Garcia Bernal.

Årets mest överskattade film:

Robin Hood: Oj, vad bra det skulle bli. Russell Crowe skulle återförenas med Ridley Scott men oj vad platt det blev. Bubblare: Devil, Buried, Alice i underlandet

Årets testosteron-piller:

The Expendables: Häftig grabbig action med gamla idoler som Sly, Arnold, Bruce och nya giganter som Jason Statham. Härligt äventyr!



Nu ser vi fram emot nya filmer under 2011. Gott nytt filmår!!!


Kommentarer
Postat av: malin

Ja du att Späck var den absolut sämsta filmen i år kan vi nog alla enas om. Jag ratade den efter 5 minuter och somnade efter ca 10.

2010-12-28 @ 20:53:47
URL: http://familjenwiden.blogg.se/

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Egen Bloggadress:

Jo, det var en sak jag ville säga...

Trackback