Filmåret 2011

Nu är det bara två dagar kvar till året byter slutsiffra. Från ett till två. Enligt många förståsigpåare ska jorden gå under någon gång under 2012. Den som lever får se...

Under året har undertecknad sett ohyggligt många filmer och ska nu försöka sig på att rangordna de filmer som varit bäst under året. Noterbart är att det bara är filmer som haft svensk premiär under 2011 som medräknas.

10 - Blue Valentine

En historia om vunnen och förlorad kärlek berättad i tillbakablickar och i nutid. De många romantiska minnena gör att Dean och Cindy tillbringar en kväll där de gemensamt försöker rädda sitt äktenskap.

Ryan Gosling har under året gjort många filmer (Crazy - Stupid - Love, Maktens män, Drive) som hållit hög klass tack vare hans medverkan. Michelle Williams är även hon en underskattad skådespelare som vi under 2012 kan se i filmen om Marilyn Monroe...

9 - Rabbit Hole

Becca och Howie Corbett återvänder till sin vardag efter en stor förlust. För bara åtta månader sedan var de en lycklig förortsfamilj med allt de någonsin önskat sig...

Nicole Kidman gör en mycket bra rollprestation vilket även bortglömde Aaron Eckheart gör. En mycket tragisk familjehistoria som är mycket sevärd.

8 - Trädet

En kärnfamilj på den australiska landsbygden raseras när pappan dör, men den 8-åriga dottern inbillar sig att han lever vidare i gårdens vackra fikonträd. Snart hotar stammen såväl husets som familjens stabilitet.

Någon gång om året ser man en film som träffar en rakt i hjärtat. I år kom denna filmen från Australien och Morgana Davies - vilken barnskådis...

7 - Maktens män

En berättelse om sex, ambitioner, lojalitet, svek och hämnd. I centrum står en ung presstalesman som faller offer för maktspelet som äger rum bakom kulisserna i det politiska livet, liksom för förrädiska manipulationer och lockelser.

Ingen årsbästalista utan George Clooney. Dock är det återigen Ryan Gosling som tar filmen till högre höjder med sitt spel. George Clooney kan komma oscarnomineras för sitt regiarbete.

6 - Niceville

Skeeter är en ung flicka från södern som återvänder hem efter college och har bestämt sig för att bli författare men vänder upp och ner på sina vänners liv och livet i staden Jackson i Mississippi när hon bestämmer sig för att intervjua de svarta hembiträdena som spenderat sina liv med att ta hand om de framstående sydstatsfamiljerna.

En film som alla journalister inte har med i sina årsbästalistor och jag förstår ingenting. Makalöst välspelat och en otroligt intressant historia. Emma Stone är en fröjd att se på.

5 - Nawals hemlighet

En mors sista önskan är att skicka sina tvillingbarn Jeanne och Simon på en resa till Mellanöstern för att söka efter sina rötter. En film om två unga vuxnas resa till kärnan av djuprotat hat, oändliga krig och kärlek.

En fantastisk berättelse från Mellanöstern om en familj som har ett öde som.. Se den, helt enkelt!

4 - True Grit

Fjortonåriga Mattie Ross far har blivit skjuten till döds av ynkryggen Tom Chaney och hon är fast besluten att se till att rättvisa skipas och att mördaren får vad han förtjänar. Hon tar hjälp av en skjutglad, försupen U.S. Marshal, Rooster Cogburn, och de ger sig iväg - mot hans protester - för att få tag på Chaney. För att kunna hämnas sin far måste hon förfölja brottslingen in på Indianernas territorium och dessutom hitta honom fort, innan en Texas Ranger vid namn LaBoeuf fångar honom först och för honom till Texas för att stå till svars för mordet på en annan man. En nytolkning av boken med samma namn från 1968.

Matt Damon som cowboy. Nåja, det gick sådär ska erkännas. Josh Brolin och Jeff Bridges däremot. Ojojoj. Bridges ägde varenda ruta han var med i men trots detta var det Hailee Stainfelds filmdebut som skakade om.


3 - Black Swan

Liksom de flesta ballerinor kretsar hela Ninas liv kring balett. Hon är en av de starkast lysande stjärnorna i New York City Ballet Company och när det blir dags att ersätta prima ballerinan Beth som huvudrollen i Svansjön står Nina på tur. Men hon får oväntad konkurrens i nykomlingen Lily som imponerar stort på regissören med sin sensualitet och passion. Allt som de två rivalerna utvecklar en skruvad vänskap blir Nina mer och mer desperat och frågan är hur långt hon är villig att pressa sig själv för sin karriär.

Natalie Portman äger. Så var det sagt. En oscar fick hon också.

2 - The Fighter

Dicky är en före detta framgångsrik boxare som tagit på sig rollen att träna sin lillebror, Mickey. Men Dicky har grava missbruksproblem vilket gör honom milt sagt opålitlig. Deras mamma Alice, som inte bara är en matriark med stort M utan även brödernas manager, tänker dock inte låta Mickey överge favoritsonen Dicky och söka sig utanför familjen för mer professionell träning.

Christian Bale fick oscar för bästa manliga biroll och egentligen bör han ha varenda pris som delas ut framöver eftersom hans rolltolkning är Marlon Brando-klass... 

1 - The King´s Speech

Albert, hertigen av York och tronarvinge till den brittiska kronan efter sin bror, lider av svår stamning och dålig hälsa och inom kungahuset ifrågasätts hans lämplighet som tronarvinge. Hans problem hålls hemligt för allmänheten men blottas då han gör sitt första publika framträdande och håller tal inför miljontals radiolyssnare. Alberts fru Elizabeth tar med sig sin motvillige man till den självlärde talpedagogen Lionel Louge som med sina okonventionella metoder försöker råda bot på Alberts stamning.

Colin Firth (oscarvinnare) gör en helt fenomenal insats som engelske kungen med talsvårigheter. Våga inte dö utan att ha sett den här filmen!


Andra bra filmer med premiär under 2011: Warrior, Winter´s Bone, Conviction, Welcome to the Rileys, Country Strong, Flickorna i Dagenham, Horrible Bosses...

Årets praktfiasko kan stå mellan Tron, Thor och The Tourist. Välj själva...

Kommentarer

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Egen Bloggadress:

Jo, det var en sak jag ville säga...

Trackback