Hämnden

För fyra år sedan kom det makalösa dramat "Efter bröllopet" som tog undertecknad med storm. Jag har inte sett många filmer som håller den höga klass som Mikkelsen och Lassgård visar i Susanne Biers mästerverk. Biers, som gjort närbilder på olika lemmar till sitt signum och med skakig handkamera verkligen fångat ögonblicken i sina dramor.

"Hämnden" är inte som danskans tidigare filmer bortsett från att manusförfattaren Anders Thomas Jensen som vanligt skrivit en fantastisk berättelse. Det är inte massa närbilder och inte heller skakiga kamerasekvenser utan den här gången är det mer "normalt" men inte för den skull mindre bra. Det är utmejslade personporträtt och Mikael Persbrandt gör en roll jag aldrig sett honom göra och jag förstår varför han handplockades av Bier. Den kvinnliga motsvarigheten Trine Dyrholm som man har kunnat se i "Festen" är en begåvad skådespelare vilket hon visar i flera scener. Ulrich Thomsen har vi tidigare sett i Biers "Bröder" och tidigare nämnda "Festen" som kanske innehåller hans paradroll. Hans roll i "Hämnden" är en ganska tillbakadragen som inte får så mycket plats då hans karaktär står i skymundan för Mikael och Trine.

Barnskådespelarna håller, precis som sina äldre motsvarigheter, mycket hög klass. Susanne Bier är känd för att få ut allt ur sina skådespelare (tänk "Efter Bröllopet") och "Hämnden" är inget undantag. Det är mästerlig regi och att Danmark valt "Hämnden" som sitt bidrag till oscarsscenen är inget märkligt. "Efter bröllopet" var nominerad i kategorin "årets bästa utländska film" 2007 och hade det inte varit för fantastiska "De andras liv" skulle Bier kammat hem oscar. 2011 kan det alltså vara dags igen.

Anton arbetar på Läkare Utan Gränser och pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i Danmark där han har två små söner. Han har svikit sin älskade hustru, Marianne, och de försöker nu att vänja sig vid ett liv utan varandra. Samtidigt börjar Antons 10-årige son Elias lära känna och bli vän med en ny pojke i klassen. Denna ovanliga vänskap utvecklas snart till en oroande allians som hotar att förstöra landsbygdsidyllen för alltid.

Sammanfattningsvis håller inte "Hämnden" "Efter bröllopet"-kvalitet men det är absolut en film man inte får missa. Om inte för att se att vår svensk faktiskt kan göra bra roller och inte bara Gunvald-typer. Susanne Bier är verkligen en fantastisk regissör och Anders Thomas Jensen en sjukt begåvad manusförfattare och "Hämnden" ett skickligt berättat drama om människors små beslut som slutar i stora konsekvenser.

Betyg 4/5


Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack :)

2010-10-04 @ 15:04:35
Postat av: Anonym

Kanske dags för en uppdatering??????

(Saknar dig)

2010-10-26 @ 20:57:54

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Egen Bloggadress:

Jo, det var en sak jag ville säga...

Trackback