Nya filmer sedan sist

Paul Scheuring slog igenom med dunder och brak 2005 när han skrev manus till den überhyllade fängelseserien "Prison Break". Då agerade han dessutom producent och därför är det inte konstigt att han gör filmdebut med en fängelsefilm. Eller snarare en film som ska föreställa interner och fångvaktare. "The Experiment" är remake på det tyska originalet från 2001 - som i sin tur har hämtat historien från det ökända Stanford Prison-experimentet från 1971.

Tjugosex män ställer upp i ett psykologiskt experiment i ett fängelse där några ska vara vakter och några ska vara fångar. Men rätt snart så börjar det hela att gå väldigt galet.

Huvudrollerna spelas av Adrien Brody och Forest Whitaker och de gör båda mycket bra rolltolkningar. Forest Idi Amin-porträtt känns igen och Brodys gestalt från "Pianot" är också närvarande. Det är en bra film baserat på experimentet huruvida långt människor är benägna att gå när det kommer till att iklä sig olika roller. Sensmoralen visar tydligt att människan innerst inne är ett djur som alla andra...



Ni som kan er "Amelie från Monmarte" och "De förlorade barnens stad" känner väl till regissören Jean-Pierre Jeunet. Ni vet vilket bildspråk han använder och det blir alltid ett mästerligt hantverk som resultat. I "Micmacs" låter han scenografin göra filmen och det är en makalöst cool film. Blandad med snygga actionscener och humoristiska personporträtt blir resultatet en skön feelgood-film av hög klass.

En man och hans vänner kommer på en invecklad och originell plan för att sabotera för två stora vapentillverkare.

Jeunet ska ha en eloge för att han låter filmens huvudperson visa oss ett djup i karaktären som sällan ges utrymme till på duken. Regissören visar också tydligt vad han tycker om krig och vapenhandel...



Kommentarer

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Egen Bloggadress:

Jo, det var en sak jag ville säga...

Trackback